Filmové premiéry

Snímek Cigán je jediným „českým“ filmem, jenž byl zařazen do hlavní soutěže letošního karlovarského filmového festivalu. Koprodukční film České televize mohou počínaje tímto týdnem zhlédnout i diváci, kteří festival nenavštíví. Kromě Cigána přichází do českých kin film Hanna, který byl na festivalu zařazen do sekce Půlnoční filmy a o nějž byl nebývalý zájem. Trojlístek filmových premiér doplňuje americká komedie Ženy sobě. Na webu ČT24 si budete moci přečíst recenze všech tří snímků.

Cigán - Adamovi, čtrnáctiletému romskému chlapci z osady, zabijí otce. Nikdo neví, co se stalo. Nejsou svědkové ani důkazy. Matka po pohřbu dlouho netruchlí. Chce zabezpečit děti, a tak se provdá za otcova bratra – zloděje a lichváře Žiga. Adamovi se ze dne na den změní život. Najednou dospěl. Pomáhá matce, stará se o sourozence a snaží se je ochránit před Žigovým vlivem. Má jen dvě radosti – boxerský trénink a černookou Julku. Když matku odvezou do porodnice, otčím vtáhne Adama a jeho bratry do svých pochybných kšeftů. Při jedné krádeži chlapce zadrží policie a před vězením je zachrání jen to, že nejsou plnoletí. Adam postupně ztrácí všechny jistoty. Vyhodí ho z boxerského oddílu, Julku rodiče pošlou do Čech. Chlapec se čím dál častěji dostává do konfliktu se zákony vlastní komunity. V hádce s cynickým Žigem pochopí, kdo stojí za otcovou smrtí. Pokouší se uniknout z beznadějné situace, ale jeho snaha končí tragicky.

Filmové premiéry 7. 7. (zdroj: ČT24)

Ženy sobě - Smolařka Annie (Wiig) je všechno, jen ne úspěšná. Pochybné milence opouští nedůstojně (většinou přes plot), v práci ji terorizují zákazníci (a ona je, takže nad ní permanentně visí hrozba vyhazovu). Jediný světlý bod v jejím životě představuje kamarádka Lillian (Maya Rudolph). Ta jí právě oznámila, že se bude vdávat, a Annie jako nejlepší kámoška pochopitelně slíbila, že jí se svatebními přípravami pomůže. Snaží se o to víc, že se svou troškou do mlýna chtějí přispět i další čtyři Lillianiny přítelkyně, mezi nimiž vyniká krásná, bohatá a chytrá Helen (Rose Byrne). A tak Annie pomáhá a plánuje jako o život a jak už to v její tragické realitě bývá, na co sáhne, to přinejlepším selže, případně skončí zatčením, otravou jídlem, ohavnou scénou, v níž hraje hlavní roli čokoládová fontána, nebo sexem s dopravákem. Vyberte si, co z toho je nejhorší. Možná to, že Lillian dochází s (pomalu bývalou) kamarádkou trpělivost.

Hanna - Titulní hrdinka tohoto dobrodružného thrilleru natáčeného v Evropě, Hanna (kterou ztvárnila Saoirse Ronan, nominovaná na Oscara za snímek Pokání), je dospívající dívka. Je výjimečná tím, že má zásluhou svého otce (Eric Bana z filmu Star Trek), bývalého pracovníka CIA, který ji vychovává ve finské divočině, sílu, vytrvalost a znalosti zkušeného vojáka. V jejím životě, který se nepodobá životu žádného jiného teenagera, spolu splývají výchova i výcvik s cílem vychovat z ní dokonalého zabijáka. Její cesta k dospělosti dospěje k přelomovému momentu ve chvíli, kdy je svým otcem vyslána na samostanou misi. Hanna tajně cestuje po Evropě a přitom je na útěku před agenty, které za ní vyslala nemilosrdná špiónka, která ukrývá světu vlastní tajemství (držitelka Oscara Cate Blanchett). Jak se Hanna blíží ke svému hlavnímu cíli, je nucena čelit znepokojivým odhalením o své vlastní existenci a nečekaným otázkám o svém lidství.