Viditelný svět: Trojan jako vetřelec

Karlovy Vary – Po Domě Zuzany Liové a Cigánovi Martina Šulíka měl ve čtvrtek na karlovarském festivalu premiéru další zástupce slovenské kinematografie. Viditelný svět, celovečerní hraný debut režiséra Petra Krištúfka, byl uveden v soutěžní sekci Na východ od Západu. V hlavní roli psychologického dramatu se představil Ivan Trojan, který ve Viditelném světě připomíná, že není jen dobrým představitelem sympatických hrdinů.

Čtyřicetiletý Oliver, původem Čech pracující jako dispečer na bratislavském letišti, žije v anonymitě velkoměstského sídliště, odkud má výhled do oken ostatních nájemníků. Jeho pozornost upoutá mladá rodina a postupně se dostává do jejího soukromí.

„Oliverův život je dost prázdný, má pouze velmi komplikovaný vztah s matkou. Cítí se osamělý. Tou rodinou je fascinovaný, její štěstí nejprve obdivuje, nikdy nic takového nezažil. A v určité chvíli získá pocit, že si jejich štěstí může přivlastnit,“ popisuje hlavního hrdinu režisér Peter Krištúfek.

Rozhovor s Peterem Krištúfkem (zdroj: ČT24)

Rád by se s Trojanem při natáčení ještě setkal, už mu prý dal přečíst další námět. „Vyzdvihl bych i spolupráci s kameramanem Martinem Štrbou, jako trojka jsme fungovali v tomto filmu výborně a jako trojka bychom chtěli pokračovat i dále,“ přeje si režisér.

Kromě Trojana se ve filmu objeví z českých herců ještě Jana Hlaváčová, ze slovenských pak Kristína Turjanová, Dagmar Bajnoková Bruckmayer či Martin Mňahončák.

Po Varech, kde byl uveden ve výběru nejlepších filmů střední a východní Evropy, které byly natočené v uplynulém roce, se Viditelný svět bude promítat ještě na Letní filmové škole v Uherském Hradišti (22.–31. 7.). Do českých kin vstoupí 18. srpna.

Peter Krištúfek (* 1973, Bratislava) vystudoval filmovou a televizní režii na bratislavské VŠMU. Natočil řadu autorských dokumentů, z nichž některé byly věnovány populárním osobnostem (herec Milan Sládek, fotograf Jan Saudek). Jeho film Momentky, zaměřující se na život a dílo hudebníka Deža Ursinyho, uvedl karlovarský festival před dvěma lety v rámci sekce Hudební odysea. V roce 2004 realizoval televizní hraný snímek Dlhá krátka noc, psychologické drama o citových traumatech mladé ženy. Viditelný svět je jeho celovečerní hraný debut pro kina. Vedle filmování se prosadil také v literatuře. Byl laureátem několika literárních soutěží, kromě povídek napsal i dva romány.

  • Kristína Turjanová a Ivan Trojan ve filmu Viditelný svět zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2697/269668.jpg
  • Peter Krištúfek zdroj: KVIFF http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2697/269672.jpg