Světáci jsou opět Trhák

Karlovy Vary - Místo udělování Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos se letos festival v Karlových Varech rozhodl promítnout dva snímky jako poctu jejich tvůrcům i hercům, kteří se v nich objevili. Podskalského komedie Trhák se promítala včera večer v netradiční dramaturgii s živými hudebními čísly. Dnes byla uvedena na festivalu druhá z filmových poct - Světáci, pod nimiž je režijně také podepsán Zdeněk Podskalský.

Projekce komedie z roku 1969 se osobně zúčastnily Jiřina Jirásková, Jiřina Bohdalová a Iva Janžurová, jejich hereckými partnery ve filmu byli už zesnulí Jiří Sovák, Jan Libíček, Vlastimil Brodský, Oldřich Nový a Vladimír Menšík. „Tenkrát jsme tušily, že takových komedií bude ještě hodně, ale bylo to všechno jinak,“ odpověděla Janžurová na otázku, zda se dal úspěch Světáků předpokládat. „Já to tedy nikdy nevím - přečtu si scénář a neodhadnu ho. Pak to s větším nadšením udělám,“ uvedla Bohdalová, zatímco Jiřina Jirásková byla o sukcesu přesvědčena. „Ve všem, v čem hraju, to tak je,“ dodala Jirásková.

Podle prezidenta festivalu Jiřího Bartošky by bylo Světáky dobré přejmenovat na Světačky, protože hlavní představitelky podle něj nezestárly ani o minutu. Mnohé dialogy z příběhu o třech fasádnících, kteří zatoužili poznat vír noční Prahy, a třech lehkých slečnách zlidověly podobně jako hlášky z Trháku, napůl crazy komedie a napůl parodie, kterou diváci buď milují, nebo nenávidí.

Karlovarské promítání snímku z roku 1980 bylo především poctou scenáristovi a herci Ladislavu Smoljakovi, který před rokem zemřel. V Trháku se objevil i na plátně, spolu s dalšími desítkami herců a zpěváků, například Hanou Zagorovou, Josefem Abrhámem, Jurajem Kukurou, Waldemarem Matuškou, Laďkou Kozderkovou či Zdeňkem Svěrákem, druhou polovinou autorského dua Smoljak-Svěrák.

Čtvrteční projekci doprovázela živá hudební čísla v podání skupiny Wohnout a jejích přátel, kteří zahráli vždy, když ve filmu zazněla některá z písniček, včetně zřejmě nejznámější z nich Nech brouka žít. V originále ji zpívá Juraj Kukura, ve Varech ji mohli diváci slyšet v interpretaci Jakuba Koháka.