Budař točí se čtyřmi „jamáky“ Polski film

Praha - Herec a hudebník Jan Budař začíná dnes v Praze natáčet svůj režijní debut. Polski film, jak zní jeho název, vzniká v česko-polské koprodukci, scenář vznikl na popud čtyř spolužáků z brněnské JAMU, kteří se také objeví na plátně - Tomáše Matonohy, Josefa Poláška, Pavla Lišky a Marka Daniela. Společný film chtěla čtveřice prý udělat už během studií. Původně se v Polsku odehrávat neměl, ale když přišla nabídka koprodukce, autorský tým pohotově zareagoval, do příběhu včlenil polské reálie a umístil tam část děje.

„Půjde o příběh z doby, kdy u nás skončil socialismus a ještě nezačal kapitalismus. V ději se objeví takřka vše od absurdních nonsensů až k dadaistickým fórům; ale bude mít i vážnější rovinu polskou. Takže bude asi tento snímek populární zejména na Ostravsku,“ odhaduje producent.

„Budeme hrát tak trochu sami sebe, což bude složitější, protože za roli se vždycky můžete schovat,“ podotkl Liška. Budař nechce prozradit, jak budou jeho kamarádi na plátně vypadat o patnáct let mladší. „Jejich unikátnost a neopakovatelnost tam však bude vždy,“ dodal.

Je potěšen, že byl do projektu přizván, s herci se zná už z JAMU a jejich osobitost a humor prý vždycky obdivoval. Nemají jediný důvod, proč mu jako režisérovi nevěřit. „Sázím na to, že jsme přátelé - alespoň v tuto chvíli,“ poznamenal Budař, který má jako režisér na kontě několik hudebních klipů.

Vedle zmíněné čtveřice se v snímku objeví Jana Plodková, Lucie Benešová a polská herečka Katarzyna Zawadzká. Polski film bude vznikat po čtyřicet dnů kromě Prahy i v Brně, na východní Moravě, v Krakově a okolí. Premiéra je ohlášena na červenec příštího roku.

46. MFF KV / herci a tvůrci snímku Polski film: režisérJan Budař, herec Josef Polášek, nahoře zprava herec Marek Daniel, producent Krysztof Glawacki, herci Tomáš Matonoha a Pavel Liška.
Zdroj: Jan Sokol/ČTK