Kde výpravčí Nebel vypraví svůj film? Vede Jeseník

Praha – Výjimečný projekt nabízí návštěvníkům kin tvůrčí tým filmu o „sudeťáckém nádražákovi“ Aloisi Nebelovi. Na stránkách Vyhraj premiéru mohou sami diváci rozhodovat o tom, zda se právě v jejich kině neodehraje jeho předpremiéra. Hlasování, které poběží až do poledne 10. srpna, v tuto chvíli příznačně vede kino Pohoda v Jeseníku. Právě na Jesenicku, ve stanici Bílý potok, se totiž komiksová předloha Aloise Nebela odehrává a z Jeseníku pochází i jeden z autorů – výtvarník Jaromír 99.

Filmová adaptace kultovního komiksu Alois Nebel autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 je celovečerním debutem Tomáše Luňáka a premiérově se předvede 29. září. Ještě předtím ale za účasti tvůrců proběhne filmová předpremiéra a o místě jejího konání rozhodnou diváci. Vítězné kino získá kromě předpremiéry také publikace k filmu, soundtrack, originální kresbu autora komiksu Jaromíra 99 a odehraje se zde také „nebelovský“ raut.

V tuto chvíli žebříček soutěžících kin se 1 400 hlasy jednoznačně vede jesenický kinosál, druhý Jablonec nad Nisou za Jeseníkem zameškává o víc jak 500 hlasů. Pražské kino Atlas je až patnácté, brněnská Lucerna dvaatřicátá. Pořadatelé na webových stránkách také uvedli, že kvůli odhalení pokusu o nekalé praktiky vyřadili ze soutěže známá pražská kina Aero, Světozor a Oko.

Kulturama o filmu Alois Nebel (zdroj: ČT24)

Film Alois Nebel sleduje příběh stejnojmenného výpravčího z jesenické stanice Bílý potok, který se potýká nejen s normalizační nudou, ale s podivnou mlhou spřádající sny a halucinace, jež ho později dožene až na pražské hlavní nádraží. V hlavní roli se objeví Miroslav Krobot, ve filmu se objeví také Karel Roden nebo držitel Českého lva za hlavní roli ve snímku Pouta Ondřej Malý.

Černobílý animovaný snímek debutujícího režiséra Tomáše Luňáka byl vytvořen technologií kombinující hraný a kreslený film - scény natočené v reálu s herci byly po jednotlivých filmových okénkách překresleny a animovány. Autoři tak vědomě navazují na snímky jako Sin City nebo Valčík s Bašírem.