Vary svěřily glóbus Restaurátorovi

Karlovy Vary – Izraelský snímek Restaurátor je vítězným filmem 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Vyhlášení letošních vítězů předcházelo udělování cen nestatutárními porotami. Dvě z nich získal Cigán slovenského režiséra Martina Šulíka, který vznikl v koprodukci České televize. Cigánovi patří i zvláštní cena soutěžní poroty. ČT je také hlavním mediálním partnerem letošního ročníku a jako tradičně zprostředkovala přímý přenos slavnostního ceremoniálu.

Letos nabídl karlovarský festival 179 celovečerních filmů a dvě desítky krátkých snímků. Soutěž, v níž nebyl mezi dvanácti tituly žádný český zástupce, byla podle porotců velmi vyrovnaná. Na vítězném snímku se ale shodli. „Ceny jsme udělili téměř jednohlasně,“ potvrdil i člen hlavní poroty Pavel Strnad.

Vítězný film je pečlivě rozehranou psychologickou studií postav soudobé izraelské společnosti. Hlavní roli stárnoucího muže postaveného před otázku, zda má cenu dál držet krachující rodinný podnik, vytvořil Sasson Gabai, známý i ze zahraničních produkcí: z dramatu Bez dcerky neodejdu, akčních snímků Rambo III a Delta Force One: Ztracená hlídka.

„Je to otázka vkusu, to, že dostáváte ceny, a já mám velké štěstí, že se porotě líbil můj film. Tento okamžik má pro mě velký význam, protože předseda poroty István Szabó pro mě byl velkou inspirací, když jsem studoval,“ přiznal při přebírání ceny režisér Joseph Madmony. České televizi se svěřil, že jako malý kluk četl české spisovatele a snil o tom, že se jednoho dne stane Čechem. „Takže se mi to teď částečně splnilo,“ dodal.

Cenu za režii udělila mezinárodní porota v čele s maďarským oscarovým filmařem Istvánem Szabóem francouzské komedii Prázdniny u moře, kterou natočil Pascal Rabaté. Její hrdinové nemluví, dorozumívají se jen výrazem a gesty.

Ocenění za nejlepší herecké výkony převzali David Morse za výkon v americko-kanadské soutěžní tragikomedii Spoluautor v režii debutujícího herce Martina Donovana a v Dánsku narozená evropská „shooting star“ Stine Fischerová Christensenová. Morse, který je stejně jako Gabai znám z hollywoodských filmů a seriálů včetně sci-fi 12 opic či akčního příběhu Skála, se kvůli převzetí ceny do Česka vrátil z USA. „Publikum v Karlových Varech je podle mě úžasné a vaše vášeň a láska k filmu je inspirací,“ prohlásil ve své děkovací řeči.

Fischerová Christensenová excelovala v německém psychologickém dramatu z divadelního prostředí Neviditelná. V režii Christiana Schwochowa v něm ztvárnila introvertní adeptku herecké profese, která je navzdory všeobecnému přesvědčení o nedostatku talentu obsazena do hlavní role žhavé a nebezpečné svůdnice. Herečka si cenu pro pracovní zaneprázdnění nemohla převzít osobně.

Zvláštní cenu udělila hlavní porota snímku Cigán, zvláštní uznání pak  představiteli hlavní role Jánu Mižigárovi. Zvláštní uznání patří také Jocelyn Pookové za hudbu k dánsko-chorvatskému filmu Pokoj 304 režisérky Birgitty Starmoseové.

Ocenění rozdávaly i poroty ostatních soutěžních sekcí. Porota soutěže Na východ od Západu ocenila makedonsko-srbský snímek Punk's Not Dead Vladimira Blaževského. Zvláštní uznání udělila rusko-americkému filmu Generation P režiséra Victora Ginzburga. V soutěži dokumentů zabodovaly dánský snímek Dobrý život Evy Mulvadové a polský film Deklarace nesmrtelnosti Marcina Koszalky. Porota udělující cenu Nezávislá kamera odměnila mystifikační dokument kanadského režiséra Aarona Houstona s názvem Sunflower Hour.

Cenu prezidenta festivalu předal Jiří Bartoška americkému herci, scenáristovi a režisérovi Johnu Turturrovi.

Nestatutárním porotám se nejvíce líbil Cigán

Své ceny už odpoledne udělovaly nestatutární poroty. I ty zaujal Šulíkův Cigán. Jako nejlepší mimo hlavní soutěž MFF ho vybrala Mezinárodní federace filmových klubů FICC a rovněž sdružení Europa Cinemas Label.

Z osmi udělovaných ocenění pak získal další například Spoluautor režiséra Martina Donovana (porota Fipresci sdružující filmové kritiky a novináře) či Neviditelná německého režiséra Christiana Schwochowa (ekumenická porota) - snímek se bude promítat v rámci ozvěn festivalu. Oba filmy byly stejně jako Cigán také v programu hlavní soutěžní sekce.

Podle uměleckého ředitele Karla Ocha zaznamenala celá řada filmů, včetně titulů z hlavní soutěže, pozitivní ohlas. Návštěvnost 46. ročníku, který začal 1. července, byla zhruba o tisíc lidí vyšší než loni. „Jsme jenom rádi, že to, co si myslíme, že děláme správně, nám návštěvníci potvrzují,“ uvedl výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Závěrečným snímkem festivalu je romantická komedie Woodyho Allena Půlnoc v Paříži. Na rozdíl od zahajovací adaptace románu Jana Eyrová se poté nebude pro veřejnost promítat v karlovarském letním kině. Diváci zde ale hodinu před půlnocí uvidí zdarma částečně hraný dokument o Nicholasi Wintonovi Nickyho rodina, kterému patří Cena diváků. „Mně se to zdá jako ta nejlepší cena festivalu, protože je přímo od diváků, a to mě nejvíc zajímá,“ reagoval na ocenění režisér snímku Matej Mináč.

Příští, tedy čtyřicátý sedmý ročník festivalu se bude konat od 29. června do 7. července.

Vydáno pod