Sochaři si hráli na písku

Jelgava – V lotyšské Jelgavě se už popáté konal mezinárodní festival soch z písku. Až pět metrů vysoká díla vytvářelo šestnáct umělců z celého světa. Tématem letošního ročníku byl Cirkus. Svým klaunem se saxofonem zaujal také Čech Jakub Zimáček, v soutěžní přehlídce skončil na druhém místě. I když písečné sochy nevydrží dlouho, umělci s pískem pracují rádi i proto, že jim často připomíná dětství.

Organizátoři festivalu museli speciálně pro přehlídku svézt do Jelgavy 500 tun písku, tolik ho letos umělci na svá díla potřebovali. „Písek, to je dětský materiál. Děti se na pískovišti učí, jak s pískem pracovat, někdo pak může později stavět sochy, pro většinu ale písek asociuje vzpomínky na dětství,“ myslí si ruská umělkyně Natalije Čistjaková.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Festivalu soch z písku se každoročně účastní známí mezinárodní umělci. Pod jejich rukama pak vznikají skutečně mistrovské kousky. Každý rok zvolí pořadatelé téma. Letošní téma je podle Jakuba Zimáčka inspirativní. „Můžete vytvořit cokoli, to téma nabízí hodně možností. Cirkus, to jsou hlavně umělci, zvířata, žongléři, tanec, hudba,“ vyjmenovává.

Věděli jste, že…

písečná socha může vydržet i několik měsíců. Socha vytvořená v Holandsku vydržela 1 rok a 9 měsíců, písečné dílo v Kalifornii dokonce více než dva roky. Sousoší vytvořená uvnitř mohou vydržet dokonce více než deset let. Déšť sochám nevadí, vlhko je nasáváno pískem a pak odpařováno. Po prudkém dešti ale může být povrch sochy zrnitý.