Čtení pomáhá už v milionech

Praha – Charitativní projekt Čtení pomáhá funguje již třetí měsíc. Za tuto dobu dokázaly děti „vydělat“ přes 3 200 000 korun. Projekt Martina Romana, jenž dal k dispozici deset milionů na každý rok, děti motivuje k četbě finanční odměnou 50 korun, kterou však nezískávají pro sebe, ale věnují ji na charitu. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodnou právě dětští čtenáři. Nejvíce žáků zapojených do projektu pochází ze severní Moravy, nejaktivnějším městem jsou ale Poděbrady, k čemuž podle slov ambasadorky projektu Aleny Ježkové významně napomáhá Základní škola T. G. Masaryka a iniciativa jejích učitelů, kteří děti k četbě vedou.

Každý z čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize, získává kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí. Charity navrhují oslovené dobročinné organizace a partneři projektu. „Jedná se o širokou škálu projektů. Je tam třeba pomoc pro nevidomé děti v Africe, pomoc pro staré lidi, ale většinou se to zaměřuje na handicapované děti a mládež v České republice,“ přibližuje Ježková. Seznam charit je proměnlivý, v okamžiku, kdy je některá z nich naplněna, nastupuje na její místo jiná. Od začátku bylo naplněno prozatím 35 charit.

Rohovor s Alenou Ježkovou (zdroj: ČT24)

Otázky ověřující dětskou četbu jsou poměrně detailní, zacílené také na pochopení knihy. Jak ukázalo šetření Evropské komise, právě s tím mají děti často problém. Co se týče zařazených knih, jsou vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. V odborné porotě, která knihy navrhovala, usedli například Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček či Martin Roman, který je iniciátorem a donátorem projektu.