Filmové premiéry

V českých kinech se tento týden dveře netrhnou, a to především kvůli poslednímu dílu ságy o slavném čaroději, který svede fatální bitvu s Pánem zla. Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 je prvním snímkem z potterovské série, který si mohou fanoušci vychutnat i ve formátu 3D. Bradavice tak pod deseti letech zavírají své brány a nutno říct, že na této škole čar a kouzel neměl Harry zrovna jednoduché dospívání. V tom se příliš neliší od chlapce, který ve snímku nesoucím jeho jméno - Jmenuji se Oliver Tate - také řeší záchranu světa, i když jen toho svého. A jak se cítí ti, co jsou již považováni za dospělé, ovšem životem kráčejí bez partnera? Napoví dokument režisérky Jany Počtové Generace Singles.

Harry  Potter a Relikvie smrti - část 2 - Harry Potter (Daniel Radcliffe) a jeho přátelé Hermiona Grangerová a Ron Waesley (Emma Watson a Rupert Grint) mají již část svého nebezpečného putování za sebou. Několik viteálů je zničeno, ale několik z nich stále přežívá kdesi ve světě. Proto může zlovolný Lord Voldemort (Ralph Fiennes) dál šířit po světě nenávist a násilí, pronásledovat své nepřátele a společně se svými přívrženci směřovat k ovládnutí světa. Naštěstí naděje na jeho porážku nikdy neumírá, a tak Harry a jeho přátelé, podporovaní neúnavným odbojem v Bradavicích, neustále pokračují v namáhavé cestě. Vše ale směřuje k závěrečné a velkolepé bitvě.

Jmenuji se Oliver Tate - Patnáctiletý Oliver Tate má dva cíle: zachránit manželství svých rodičů za pomoci pečlivě promyšleného plánu a přijít o panictví před svými dalšími narozeninami. Obává se, že jeho matka prožívá románek s new-age pošukem Grahamem, a tak monitoruje dění v rodičovské ložnici podle aktivity přepínače tlumených světel a falšuje sugestivní milostné dopisy matky otci. Zároveň se pokouší dvořit své spolužačce Jordaně, žhářce, která osobně dohlíží na to, co si Oliver zapisuje do svého deníku – obzvláště na pasáže, které se týkají jí samotné. Když se jí něco nezdá, Oliver musí škrtat. Film vznikl podle slavné knižní předlohy Joea Dunthornea a jde o nekonvenční a podmanivý příběh o dospívání.

Generace Singles - Jsou svobodní, flexibilní, ekonomicky nezávislí… a nezadaní.
Film režisérky Jany Počtové vznikl v koprodukci HBO a nezávislého producenta Filipa Čermáka jako součást cyklu „Bez cenzury“. Svoboda je dnes vnímána jako vyšší hodnota než stabilita… Nemáme takovou potřebu realizovat se životem v páru… Co všechno způsobuje, že se takto podivně rozhodujeme? A je tomu opravdu tak? Není spíše problémem dneška, že lidé nemohou, (ačkoliv by více než chtěli), někoho najít? Ve filmu se příběhy hlavních postav propojují s názory odborníků na toto téma, které zasahuje do ekonomie, sociologie, psychologie, marketingu, etologie a hlavně zprostředkovaně nebo přímo do života každého z nás. Kromě odborníků z předpokládatelných disciplín budou ve filmu vystupovat například i hvězdy českého pick‐up artu – vědeckého pohledu na balení žen, majitelé seznamovacích agentur, organizátoři víkendů pro nezadané, provozovatelé internetových seznamek nebo stále populárnějších akcí typu speed‐dating atd.