Hvězda R&B Macy Grayová to zkusí v Praze

Praha - Hlasem drsným jako po láhvi whisky zpívá skvěle soul a rhythm and blues. Macy Grayová, jedna z nejvýraznějších amerických zpěvaček současnosti, také skládá a produkuje hudbu, hraje ve filmech a prodala už víc než 15 milionů svých alb. Dnes bude podruhé koncertovat v Praze.

Její zpívání nejvíc ovlivnily Billie Holidayová a Betty Davisová. Postupně se dopracovala k vlastnímu soulovému zvuku. Patří k menšině hvězd amerického R&B, které si samy píšou písně, a na svých albech dovede vytvořit pozitivní atmosféru.

Na výsluní ji vynesl až po třicítce zdařilý hit I try z roku 1999, jeden z nejúspěšnějších singlů všech dob. Objevil se na jejím debutovém albu On How Life Is. Byl nominován na píseň roku a Grayová se s ním vyšvihla na první místa v hitparádách v Austrálii, na Novém Zélandu nebo v Irsku. Nakonec jí zajistil cenu Grammy. Na malé gramofonky aspirovala od té doby několikrát, krom toho má na kontě dvě ceny MTV.

Vlastním jménem Natalia Renee McIntyre se narodila 6. září 1967 (některé prameny uvádějí i rok 1968 či 1970) v Ohiu: „Můj otec poslouchal Jamese Browna, Stevieho Wondera, Arethu Franklinovou. Doma tedy zněla jen 'černá' hudba. Ale když mi bylo asi deset, začala vysílat MTV. Hrála jen popová a rocková videa, což byl můj úvod do rockové hudby.“

Než se stala hvězdou, zpívala po kalifornských klubech jazz. Po deskách The Id a The Trouble with Being Myself přišlo čtvrté studiové album Big z roku 2007 s dosud nejuhlazenějším zvukem. Kromě přirozené hitovosti z něj čišelo zpěvaččino přirozené nadání bavit. Postupně spolupracovala mimo jiné s Carlosem Santanou, Fatboy Slimem nebo s kapelou Black Eyed Peas. Poslední deska Sellout po tříleté pauze byla tanečně rozhoupaná a úplně bezstarostná, se svěžím zvukem. 

Objevila se ve Spider Manovi i Scary-Movie 

Grayová se objevuje i ve filmech. Samu sebe hraje ve Spider Manovi a ve snímcích Scary-Movie 3 a Lightning in a Bottle. Objevila se i ve filmovém hitu Training Day.

S Tracym Hindsem, za kterého byla krátce provdaná v 90. letech, má tři děti - Aanisah, Tahmel a Cassiuse. Též si otevřela hudební akademii, kde dává nemajetným dětem a teenagerům šanci vystupovat a předvést svůj talent. Před dvěma lety zpívala v pražském klubu Sasazu.

Vydáno pod