BBC Proms pod taktovkou Čechů

Londýn – V Británii začíná prestižní hudební festival BBC Proms. V pořadí stosedmnáctý ročník zahájí Glagolská mše Leoše Janáčka pod vedením českého dirigenta Jiřího Bělohlávka. Festival potrvá až do 10. září. Obdobou londýnské akce jsou české Prague Proms, na nichž ve čtvrtek vystoupil legendární autor filmové hudby Ennio Morricone.

Festival klasické hudby BBC Proms letos zahájí mše Leoše Janáčka, kterou bude dirigovat Jiří Bělohlávek. Pod jeho vedením během festivalu zazní také Smetanova Má vlast a cellový koncert Antonína Dvořáka. Kromě Bělohlávka se představí také čeští pěvci Dagmar Pecková a Jan Martiník.

Začíná festival BBC Proms (zdroj: ČT24)

Obdobou britského festivalu BBC Proms je v Česku právě probíhající festival Prague Proms. Jeho největší hvězdou je pro letošek skladatel filmové hudby Ennio Morricone. Vyprodané představení v Obecním domě si dnes zopakuje, pod jeho taktovkou bude hrát Český národní symfonický orchestr a Český filharmonický sbor Brno.

Jako dirigent uvede Morricone nejen své filmové hity, ale i vlastní skladbu o tajemství vesmíru s názvem Prázdno plné duše. „Je to skladba na texty mystických básníků, které mě oslovily. Tématem není žádné konkrétní náboženství, spíš tajemství vesmíru. Velmi rád na ní spolupracuji právě s tímto orchestrem, dokáže vyjádřit přesně to, co moje skladby potřebují,“ vyzdvihuje. Ennia Morriconeho proslavila především hudba k westernům. Z tesklivého tónu harmoniky ve scénách z filmu Tenkrát na západě se stal asi nejslavnější hudební motiv v historii filmu.