Nickyho rodinu ocenil festival v Jeruzalémě

Jeruzalém – Necelý týden poté, co si režisér Matej Mináč a producent a střihač Patrik Pašš odnesli z mezinárodního festivalu v Karlových Varech Cenu diváků, se jejich snímek Nickyho rodina těší z dalšího ocenění. Dokument o Nicholasi Wintonovi, který zachránil za druhé světové války stovky českých a slovenských dětí, získal cenu na filmovém festivalu v Jeruzalémě.

Nickyho rodina soutěžila v kategorii Židovská zkušenost, promítání se účastnilo i dvanáct zachráněných dětí, včetně těch, které žijí v Izraeli. Ocenění snímku udělilo Fórum pro zachování audiovizuální paměti.

Z vyjádření poroty: „Filmařům se podařilo inteligentně, přesně a jasně využít archivních materiálů, které byly získané z mnohých různých zdrojů. Archivní materiály byly umělecky propojené spolu s historickými rekonstrukcemi tohoto nádherného a dojemného příběhu a spolu vytvořily lidský a monumentální film. Archivy, drama a autentické svědectví jsou kombinované v neobvyklé koláži. Šikovné použití barvy v archivních záběrech vytváří rozdíly mezi nacistickým nepřítelem, který je malovaný v chladných modrých tónech, a obětmi a jejich zachráncem, jejichž odstíny se objevují v teplých hnědých tónech. Titulky ve filmu divákovi pomáhají se orientovat v událostech a archivních materiálech.“

Matej Mináč si podle svých slov váží ceny, která ohodnotila profesionální filmařské kvality jeho dokumentu. „Často jsem se o našem filmu dočítal, že jeho apelativnost, dojemnost, slzy přes smích či naopak jsou jaksi automaticky zakódované v samotném tématu příběhu Nicholase Wintona. Na Jerzualémském filmovém festivalu vysoce vyzdvihli koncepční a mravenčí práci střihačů v čele s Patrikem Paššem, kteří dopomohli ke vzniku 'lidského a monumentálního filmu',“ upozornil režisér těsně po oznámení o ceně.

Jeruzalémský festival skončil v sobotu 16. července, Nickyho rodina se představí ale i na dalších zahraničních přehlídkách. Připravuje se promítání v Montrealu v srpnu a také londýnská premiéra a uvedení do americké kinodistribuce.

Vydáno pod