Prahu budí tygr

Praha – Botanická zahrada se skleníkem a živým tygrem se na zhruba měsíc stala součástí pražské čtvrti Karlín. Petr Oukropec tu dotáčí svůj režijní debut, rodinný film Modrý tygr. Snímek, kterým chtějí filmaři navázat na dřívější tradici ceněných dětských filmů, jako například Lucie, postrach ulice, Nefňukej, veverko nebo Páni kluci, vzniká s přispěním České televize.

Modrý tygr je adaptací stejnojmenné dětské knihy autorky Terezy Horváthové a výtvarníka Juraje Horvátha. Kromě České republiky (v roce 2004 ji vydalo nakladatelství Baobab) v ní mohli zalistovat také malí čtenáři z Japonska, připravuje se i vydání v Nizozemsku, Polsku a na Slovensku.

„Dlouho jsem pátral po současném příběhu pro děti, který by byl zároveň dobrodružný, humorný i magický. Dopadlo to tak, že uprostřed města zaléváme palmy, krmíme mluvícího papouška a budíme obyvatele Karlína řevem tygra, respektive tygrů, protože v hlavní tygří roli se střídají dvojčata Aron a Tarzan,“ uvedl k filmu Petr Oukropec, debutující režisér a zkušený producent. Produkoval například Venkovského učitele Bohdana Slámy, který je nyní „učitelem“ Oukropce - má nad „tygrem“ režijní a dramatickou supervizi.

Rozhovor s režisérem Petrem Oukropcem (zdroj: ČT24)

Příběh Modrého tygra se odehrává v současnosti a vypráví o staré botanické zahradě ukryté uprostřed hlučícího města, která má ustoupit novému zábavnímu centru. V zahradním domku vedle zahrady žije Johanka se svou ráznou matkou Žofií Geržovou a také správce zahrady s divokým plnovousem, pan Kytka se synem Matyášem. Městu vládne ambiciózní a bezskrupulózní starosta Rýp, který se stane hlavním nepřítelem botanické zahrady a jehož plány z ničeho nic naruší příchod tajuplného modrého tygra, po němž postupně všichni pátrají. Mezitím se botanická zahrada před zraky všech mění v ráj plný exotických rostlin, skutečný „rajský ostrov“ ve městě, a lidé se tak začnou ptát, zda je opravdu nutné ji zbourat.

Do hlavních dětských rolí devítileté Johanky a stejně starého Matyáše obsadil Oukropec Lindu Votrubovou a Jakuba Wunsche, jejich rodiče hrají Bára Hrzánová a Jan Hartl. V roli babičky se objeví téměř osmdesátiletá Libuše Havelková, známá například z role učitelky v seriálu My všichni školou povinní, roli starosty Rýpa ztvárňuje německý herec Daniel Drewes, jeho pomocníka slovenský herec Stano Pitoňák. Dále ve filmu hrají Lenka Vychodilová, Anna Polívková, Jan Vondráček, Hynek Čermák nebo Martin Myšička.

Do českých kin by měl být Modrý tygr uveden na konci února 2012.