Jičínské muzeum vystavuje objeveného Škrétu

Jičín - Regionální muzeum a galerie v Jičíně zpřístupní dnes veřejnosti vzácný obraz barokního malíře Karla Škréty Zvěstování Panně Marii. Obraz byl dříve v kostele svatého Ignáce v Jičíně. Že je Škrétovým dílem, se zjistilo až loni při přípravě pražské výstavy ke 400. výročí výtvarníkova narození.

Zvěstování vytvořil Škréta na počátku 60. let 17. století. Kompoziční rozvrh si připravil na kresbě, která je dnes uložena v Berlíně. V jičínském kostele byl obraz umístěn na hudební kruchtě vedle varhan, na řadě míst byl značně poničený a někde i přemalovaný. V minulosti se mělo za to, že Zvěstování Panně Marii mohl namalovat Škrétův syn. Autorství loni určil až rentgenový rozbor obrazu, potvrdilo jej také srovnání jičínského díla s jinými malířovými obrazy s podobným motivem.

„Při přípravě výstavy pro Národní galerii Karel Škréta - doba a dílo byl tento obraz vytipován pracovníky galerie a následně po rozsáhlých restaurátorských zákrocích bylo autorství potvrzeno, protože po sejmutí přemalby byly odhaleny jasné znaky Škrétova rukopisu,“ dodala Hana Macháčková z Regionálního muzea a galerie v Jičíně.

Zvěstování patří katolické církvi, která jej muzeu dlouhodobě zapůjčila. Plátno o rozměrech 240 krát 130 centimetrů, jež po restaurování mohla veřejnost zatím vidět jen na zmíněné škrétovské výstavě v Praze, bude v muzeu umístěno v Obrazárně barokních mistrů. Kromě Škrétova plátna v ní bude rozsáhlý jezdecký portrét Albrechta z Valdštejna od barokního malíře Jana Jiřího Majora a cyklus obrazů od Majorova žáka Ignáce Viktorína Raaba.

Muzeum věří, že Škrétův obraz bude pro návštěvníky velkým lákadlem. „Je srovnatelný se Zvěstováním Panně Marii v Týnském chrámu a pro Jičín je jedinečný, protože nic tak krásného a zajímavého tu nemáme,“ domnívá se Hana Macháčková.

Je možné, že kruchta jičínského kostela skrývala ještě další Škrétovo dílo - původně oltářní obraz sv. Sekundiny. „Více bude známo až po restaurátorském zákroku, který je plánován na podzim tohoto roku,“ prozradila Macháčková.