Bobby Shew vnímá hudbu jako požehnání

Praha – Festival Prague Proms dnes večer připravil lahůdku pro milovníky jazzu. Sólistou středeční noci je totiž americký trumpetista, laureát Grammy z roku 1984, Bobby Shew, rodák z Nového Mexika, který se dotknul celé škály moderních i tradičních jazzových stylů. Na koncertě v Obecním domě od 19 hodin zahraje slavné standardy, od Kurta Weila až po Bila Evanse s Českým národním symfonickým orchestrem. Slavný trumpetista byl hostem ve Studiu ČT24, kde pohovořil o svých začátcích i svém přístupu k hudbě a především jazzu.

„Doufám, že si lidé koncert užijí. Základem koncertu je nahrávka klasických standardů, kterou jsem před lety nahrál v Amsterodamu s Metropolitním orchestrem. Je to jazzový koncert, ale žádný divoký jazz, vyvážená swingová hudba, příjemná k poslouchání. ČNSO je úžasný orchestr a zkoušky probíhaly skvěle,“ přiblížil skladbu koncertu Shew.

„Když mi bylo osm, rodiče mi koupili kytaru, protože tam, kde jsem vyrůstal, je trochu kovbojská kultura. Ale mně to moc na kytaru nešlo a asi v deseti jsem začal navštěvovat hudební kroužek ve škole, kde mi nabídli, jestli bych se nechtěl stát členem bandu jako hráč na trubku. Mám naštěstí dobrý hudební sluch, a to, co slyším, dokážu okamžitě na trubku zahrát. Už ve dvanácti jsem hrál v klubech, na svatbách, tanečních zábavách. Bylo to úžasné vyrůstat a současně hrát. Myslím, že jsem měl veliké štěstí, že jsem se stal hudebníkem. Je to veliké štěstí, když můžete takto žít,“ svěřil se hudebník.

Rozhovor s Bobbym Shewem (zdroj: ČT24)

„Během života jsem vystřídal celou řadu stylů, dokonce jsem se pokoušel hrát i vážnou hudbu, ale nebylo to pro mne přirozené. Ovšem jazz, to je srdeční záležitost, já to tak cítím. Takže jsem jazz poslouchal, také latinské melodie, hrál jsem v broadwayských show, v Las Vegas, s rockovými kapelami, nahrával jsem s Georgem Harrisonem, Ringo Starrem, s Elvisem Presleym a podobně, nicméně vždycky jsem miloval improvizace a kreativní nápady v průběhu hraní. Hudba pro mne není práce, ale láska, požehnání,“ uzavřel rozhovor Bobby Shew.