Vizinoviny: Nové papriky, život v přírodě a na Slovensku

Dnes o projektu islandské zpěvačky, který by se jistě líbil Jiřímu Grygarovi nebo Václavu Cílkovi. Taky ukázka z nové desky, na kterou si Red Hot Chili Peppers udělali čas v přestávkách mezi surfováním. A nakonec k aktuální loterii v Sazce. Co má společného s hudbou? Víc, než se zdá!

Nejprve ovšem k situaci na slovenské hudební scéně. Ta vypadá stabilizovaně, čerstvě díky rapperovi Benemu. „Sleduj, kámo, v reprácích ti brní život“ – tohle starší pořekadlo se znovu dostává ke slovu díky Beneho desce Spam Poetry, ke které vydal (další stabilizátor stavu slovenské kultury) nakladatel Koloman Kertész Bagala útlou knihu Beneho textů. Zde jedna ukázka z Beneho starší tvorby a tady je ke slyšení či ke koupi (za 2 euro!) nová deska s Rolandem Kánikem.

Island se donedávna těšil pověsti země, která během jediného lidského života vyměnila živobytí v drnové chajdě za podnikání v ekologicky čistém byznysu sofistikovaných bankovních produktů. Jak to dopadlo, nechme stranou. Mnozí tuto ostrovní zemi považují za kulturní laboratoř Evropy, přičemž tu zkumavkami třepe nejlépe zpěvačka elfího vzhledu a houževnatosti, Björk. Zde ukázka z nové desky Biophilia, která vyjde v září.

Vlastně je to tak trochu naučný projekt, jak vysvětluje instruktážní video s nestorem přírodovědeckých filmů, pětaosmdesátiletým sirem Davidem Attenboroughem. Přírodovědecký nejen proto, že tu hudební stránku staví Björk téměř výhradně z přírodních materiálů, lidského hlasu a dechu. „Láska k přírodě ve všech jejích projevech“ je ovšem pro Björk dlouhodobé téma. Patří člověk taky k přírodě?

Teď k interpretovi méně naučnému, ale podobně zábavnému. Hlavně pro ty, kdo zažili jeho vzestup počátkem 90. let. Polonazí bílí surfaři, co jsou opravdu funky, včetně nejlepšího basisty. Nová deska Red Hot Chili Peppers se jmenuje I’m With You (Sleduju tě? Cítím s tebou?), ukázka k přehrání je na této stránce. Namísto potetovaného sympaťáka Fruscianteho je tam jiný kluk s kytarou, producentem je Rick Rubin (tomu bychom měli příště věnovat celé Vizinoviny, taková je to hudební instituce), obal k desce koupily „papriky“ od Damiena Hirsta (to je ten, co nakládá žraloky do formaldehydu a dokáže lidskou lebku posázet drahokamy, což tady nechme bez komentáře). A zde jedna archivní od RHCP. Tohle bývalo velké!

Britové mají nominace na hudební ceny Mercury pro neokoralé muzikanty. Letos je v nominacích třeba skvělá poslední deska PJ Harvey nebo veteráni Elbow vedle nováčků. Nejprve jeden ploužáček od Adele. Autorem songu je Bob Dylan, video sladkobolné a hlas třiadvacetileté Londýňanky zajímavý. Adele je mladá, bohatá a slavná – ani takové nominace na cenu Mercury nediskriminují. Správně!

Dále nabízíme Elbow, kdysi ustrkánky z Manchesteru, dnes britský šlágr. Další nominace na cenu Mercury, ta první v roce 2008 pro Elbow znamenala průlom. Výborně, čtyřicátníci!

Zde další objev, chlapík, který si říká Ghostpoet. Vizinoviny nebudou před čtenáři machrovat termíny jako „londýnský grime“ nebo dubstep, přiznávají, že většinou sedí v Praze u stolu a mají to jen vyčtené.

Seznamovat s hudebními trendy je práce hudebního tisku, pokud to nemají jeho spisovatelé taky jen vyčtené od stolu. Je to těžká práce, být poučný, šťavnatý a zábavný. Jeden příklad z mimohudební oblasti  - Jan Prádler, pretendent na nového šéfa Sazky a její bývalý finanční šéf, se pro tisk vyjádřil o démonickém Aleši Hušákovi způsobem, jakým se v Česku dřív psalo o hudbě. „Hušák byl jako řidič, co jede na dálnici opilý v protisměru“ (HN). „Když máte pitbula a nebudete se o něj starat, tak vám sežere půlku rodiny. Ale když ho jednou za týden zkopete, budete s ním chodit na cvičák, tak vám to neudělá a budete mít super psa“ (iDnes). Prádler se nechává fotit v kůži na motocyklu a navíc má s Martinem Ulčákem, finančníkem a kdysi předním funkcionářem Socialistického svazu mládeže (SSM), hudební skupinu Ascon. Její tvorbu se na netu nepovedlo Vizinovinám dohledat. Inspirovány tímto šťavnatým jazykem a letním počasím loučí se proto dnešní Vizinoviny stylově tímto rockerským klipem.