Fresh Filmu je těžké vzdorovat

Praha – Spojení dvou motivů – svěžího proudu v kinematografii, obsaženého v názvu festivalu, a punkového vzdoru, který je hlavním letošním tématem – dalo podobu osmému ročníku Fresh Film Festu. Festival, zaměřený na debutovou a studentskou tvorbu, se stejně jako loni koná v Praze, a to od 24. do 28. srpna.

„Vizuál i TV spoty mají svojí podobou s nadsázkou provokovat a vzdorovat konformitě. Obličeje, které kampaň prezentuje, jsou šokující, ale zároveň legrační. Jsou silou zdeformované silným proudem vzduchu, ale ne násilně znetvořené na důkaz toho, že vzdor a provokace je v našem pojetí vždy především zábava,“ popisuje vizuální prezentaci letošního ročníku Martin Přikryl z agentury JANDL Praha. Návrh, který se svými kolegy rozpracoval, byl vybrán z několika klauzurních prací, jež vytvořili studenti ateliéru grafického designu a nových médií VŠUP.

Osmý Fresh Film Fest se už ohlásil dvěma Fresh Film Walky, procházkami spojenými s promítáním snímků na fasády staveb, v plné parádě ale vypukne až 24. srpna. Organizátoři vybírali téměř z 1500 přihlášených snímků, návštěvníci festivalu jich uvidí zhruba desetinu. „Můžete se těšit na filmy, které jinde nemáte šanci vidět – progresivní, neotřelé, novátorské, zajímavé,“ slibuje ředitel přehlídky Martin Pošta. Soutěže celovečerních debutů a studentských filmů doplní zvláštní uvedení, pocty a retrospektivy, distribuční premiéry, koncerty, workshopy, divadla, diskuse, výstavy a party.

Hlavní část Fresh Film Festu proběhne kromě míst, která si odzkoušeli loňští návštěvníci, jako Palác Akropolis, kino Světozor, divadlo Ponec a FAMU, nově v Kině 35 ve Francouzském institutu a také pod širým nebem v Riegrových sadech, kam bude volný vstup.

Vydáno pod