Co doma. Nejlepší je skončit Na ulici

Plzeň - Osmnáctý ročník hudebního festivalu Na ulici nezačne hudbou, ale mezinárodní výstavou velkoformátových obrazů pod širým nebem. Hudbou ožijí ulice západočeské metropole v pondělí, na pěti scénách v centru Plzně se až do 30. července vystřídá 55 kapel všech žánrů.

Obrazy českých a německých výtvarníků budou k vidění na prostranství v Proluce. Letos poprvé jsou součástí i dětské práce nainstalované na zdi nad Mlýnskou strouhou. „Výstava s názvem Barva na ulici se na hradební zdi uskuteční už počtvrté. Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti tentokrát vedle plzeňských umělců přizvala výtvarníky z Hradce Králové a Ostravy a také z německých měst Weiden a Regensburg,“ informovala za pořadatele Daniela Vítová.

Znouzecnost či Traband jako pouliční hudebníci

Hlavní hudební část festivalu odstartuje v pondělí. Původně třítýdenní akce se postupně změnila ve skromnější festival, který trvá týden. Na největší scéně, na náměstí Republiky, se první den představí Znouzectnost, legendární kapela, jež vznikla na plzeňské scéně v 80. letech a začínala jako skupina ovlivněná punkovou jednoduchostí. Následovat bude koncert stálice festivalu - tříčlenné skupiny Traband, jež se proslavila hudbou s prvky balkánské dechovky.

Podle organizátorů bude letos patřit největší scéna na náměstí různým žánrům, návštěvníci se mohou těšit například na keltský večer, reggae session nebo večer gospelů a spirituálů. „Menší prostor U branky ve Smetanových sadech bude tentokrát vyhrazen plzeňským kapelám a interpretům, tradiční jazzové koncerty v zahradě Měšťanské besedy v Kopeckého sadech letos doplní kapely hrající world-music,“ uvedla Vítová. Na alternativu zve Zach' s Pub na Palackého náměstí, tradiční country scéna je připravena v C. W. Saloonu v Kolárově ulici.

Oproti loňsku je festival o dva dny delší, koná se od 24. do 30. července.