Zámek Kačina bude zpřístupněn po celý rok

Kačina (Kutnohorsko) - Národní zemědělské muzeum plánuje celoročně zpřístupnit svou pobočku na zámku Kačina. Chystá proto rekonstrukci vytápění celého objektu. Celoročně by měl být zámek otevřen od příštího roku.

Muzeum bude do kačinského zámku investovat asi devět milionů korun. V objektu nahradí současné topení na plyn novým systémem na bioodpad a propojí jej s nedalekou bioplynovou stanicí Zemědělského družstva Svatý Mikuláš.

„Zkusili bychom temperovat celý zámek. Rádi bychom tak dosáhli celoročního zprovoznění, protože i Kutná Hora a kostnice v Sedleci fungují po celý rok,“ uvedl ředitel muzea Zdeněk Novák. Peníze by muzeum rádo získalo z evropských fondů. Pokud se to povede, nové topení vybuduje hned v příštím roce.

Zámek Kačina si nechal postavit jako svoje reprezentační sídlo v letech 1806 až 1824 Jan Rudolf Chotek, tehdejší prezident gubernia a nejvyšší purkrabí Království českého. Stavba je zasazena do rozsáhlého přírodně krajinářského parku založeného roku 1789. Chotkové žili na Kačině a v nedalekých Nových Dvorech až do roku 1911, kdy jejich zdejší větev vymřela. Zemědělské muzeum zámek získalo v roce 1950. Nyní nabízí tři prohlídkové trasy. Jedna je například věnována dějinám českého venkova, druhá Chotkům. Součástí je i takzvaná Šrobárova sbírka obrazů.