Kusturica vystoupil na Vltavě s Che Guevarou

Praha - Několik tisíc lidí sledovalo z pražského nábřeží i lodí na řece říznou balkánskou produkci režiséra, producenta a hudebníka, který byl hlavní hvězdou druhého ročníku festivalu Sen letní noci. S kapelou No Smoking Orchestra a v tričku s portrétem revolucionáře Che Guevary vystoupl na ponstonu na Vltavě.

Součástí týdenního festivalu je od 18. do 24. července i přehlídka Kusturicových filmů, koncerty a výstavy v pražských ulicích včetně Putující galerie v prostředcích městské hromadné dopravy.

Další z hvězd večera byl Dan Bárta se skupinou Illustratosphere, který si s Kusturicou nacvičil i společné vystoupení. „Těším se, že si dobře zahrajeme a bude tam dost lidí, kteří se budou bavit. Z pódia se nesleze, takže nebude docházet k žádným komplikovaným přestavbám a zvukovým zkouškám,“ uvedl před vystoupením Bárta.

Festival Sen letní noci 2011
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Ojedinělou hudební akci v centru Prahy zahájila krátce po 17:00 mladá pražské reggae-popová skupina The Spankers se zpěvačkou Terezou Krippnerovou. Jejich koncert sledovaly stovky lidí, další v průběhu odpoledne přicházeli.

V dalším programu se představil Boro Balkan Band, skupina Bora Preliče ze Srbska a Ioannise Kapnistise z Řecka, která podle svých slov „hrají z duše pro sebe a své posluchače“. Spojení středomořské s východoevropskou lidovou hudbu od klezmeru přes romské rytmy nabídla balkánsko-italská skupina založená v Terstu Maxmaber Orkestar. Zajímavou hudbu nabídlo i uskupení šesti vokalistek, bubeníka a baskytaristy s názvem Vrelo, které hraje i v Kusturicově punkové opeře Time of the Gypsies a na soundtracku k jeho filmu Život je zázrak.

Festival Sen letní noci / Emir Kusturica
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Nakonec se nenaplnily obavy z deštivého počasí, a tak bylo na hladině řeky v prostoru před pontonem s hudební aparaturou a muzikanty mnoho menších i větších plavidel. Na některých z nich se stejně jako na nábřeží a mostech v průběhu večera i tancovalo.

Vydáno pod