Kusturica se ve „škole“ setkal s učitelem Vávrou

Uherské Hradiště - Asociace českých filmových klubů udělila výroční cenu známému bosenskému režisérovi Emiru Kusturicovi. Ocenění převzal na největším nesoutěžním filmovém festivalu v České republice - Letní filmové škole v Uherském Hradišti, která se koná již posedmatřicáté. Ocenění dnes získal mimo jiné i legendární český režisér a scenárista Otakar Vávra, u něhož Kusturica studoval na pražské FAMU. V Uherském Hradišti se se svým učitelem setkal po dlouhých letech.

Bosenský režisér získal cenu za významný přínos evropské kinematografii, emancipaci autorské kinematografie zemí bývalé Jugoslávie či za výjimečnou obrazotvornost. Kusturica je znám svými třeskutými balkánskými tragikomediemi a podobenstvími. Za filmy Otec na služební cestě a Underground získal Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Od konce osmdesátých let minulého století Kusturica vystupuje také jako kytarista skupiny No Smoking Orchestra, která bude na Letní filmové škole koncertovat.

Vávra, který v únoru oslavil sté narozeniny, dnes získal v Uherském Hradišti zvláštní cenu k životnímu jubileu. Legendární režisér je personifikací překotných dějin československé a české kinematografie. Mezi prvním a posledním režisérským počinem nestora tuzemského filmu uplynulo téměř osm desítek let a jeho podpis nese více než padesátka celovečerních snímků zcela různých žánrů, významu a úrovně.

Emir Kusturica po příletu na Letní filmovou školu 2011
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Festival v sobotu pokračoval druhým dnem, potrvá do 31. července. Návštěvníci se mohou těšit na víc než 400 programových bloků zahrnujících celovečerní i krátké filmy, besedy, přednášky, filmové lekce v podání významných hostů, performance, divadelní představení a koncerty.

Vydáno pod