Letní filmová škola jede dál

Uherské Hradiště – Letní filmová škola se vrací z rozevlátého balkánského temperamentu, o který se včera postaral Emir Kusturica se svým No Smoking Orchestra, zpět ke své podstatě, tedy k filmům. Čtvrtý den největší nesoutěžní přehlídky filmů v Česku dnes zahájí film Otakara Vávry podle románu Karla Čapka Krakatit z roku 1948. Štafetový kolík v Lekcích filmu převezme pro dnešek vynikající dokumentarista Andrei Ujica.

Vrcholem letošní přehlídky měl být podle očekávání koncert Emira Kusturici a No Smoking Orchestra. Atmosféru sice kazilo nepříliš letní počasí, fanoušci si ale i tak přišli na své. Kromě toho uvedl svůj film Vše pro dobro světa a Nošovic režisér Vít Klusák, kterého doprovodilo šest jeho studentů z katedry dokumentu pražské FAMU, kde vede první ročník. Ti přivezli několik svých krátkých prací. Na Klusákův snímek dorazilo asi 550 diváků: „Byla tam intenzivní atmosféra a ještě asi hodinu potom jsme diskutovali,“ vyzdvihl. Právě na prostor pro diskuse je v rámci Letní filmové školy kladen velký důraz a odlišuje ji tím od jiných filmových festivalů.

Dnešní den nabídne například nejnovější film z dílny Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Nevinnost nebo setkání s Fero Feničem u příležitosti projekce Fero Fenič: školní filmy a debut. Večer bude představen český překlad knihy Davida Bordwella a Kristin Thompsonové Umění filmu (Film Art), který k vydání připravuje nakladatelství AMU. Dalším významným hostem bude Fred Keleman, kameraman filmu Bély Tarra Turínský kůň. Filmy Muži v říji, Východ a Tenkrát 2: Šance pro Slovensko představí režisér Robert Sedláček. Celý program Letní filmové školy, která v Uherském Hradišti potrvá do neděle 31. července, naleznete zde.