Capella de Ministrers zažertuje s hudbou

Praha – V rámci festivalu Letní slavnosti staré hudby dnes zazní v Rudolfově galerii Pražského hradu španělská renesanční hudba v podání souboru Capella de Ministrers. Jediná festivalová přehlídka hudby historických uměleckých slohů v Praze a ve středních Čechách je vstupní branou, přes niž proudí do České republiky špičkoví zahraniční interpreti, kteří hrají na originály či kopie historických nástrojů, jak je známe z dobových rytin a obrazů, ovšem při zachování těch nejvyšších nároků na dokonalost provedení jako u moderních nástrojů.

Španělská Capella de Ministrers v čele s houslistou Carlesem Magranerem rozehraje přímo v Rudolfově „kunstkameře“ zvukomalebné skladby Mateo Flechy, tzv. ensalades – hudební žerty, jež měly rozptýlit zachmuřená čela vladařů. „Je to taková extrovertní hudba, těšíme, se, že ji v Praze předvedeme,“ doplňuje Magranerem. „Na festivalu zaznívá hudba především předromantická. Doménou festivalu je hudba barokní, což se skvěle hodí k prostředí Prahy. Vedle baroka se také objevuje hudba klasicistní nebo raně romantická, ale opět s nároky na ty historické hudební nástroje,“ říká organizátorka festivalu Žaneta Bartová.

Rozhovor s Žanetou Bartovou (zdroj: ČT24)

Festival je ojedinělý svým přesahem do oblasti barokního divadla a tance. Charakteristickou součástí těchto produkcí jsou dobové kostýmy, původní choreografie, barokní gestika, rétorika a líčení. Jednou z předností festivalu je propojení krásné architektury s hudbou odpovídajících stylů. S velkým ohlasem se pravidelně setkávají koncerty a představení konané například v Břevnovském klášteře, Zámku Troja, Letohrádku Hvězda, interiérech méně známých pražských kostelů a dalších historických pražských prostorách.

Španělská renesanční hudba v zemích aragonské koruny zazní dnes od 19:30 hod. Letní festival staré hudby potrvá až do 8. srpna.