Odešel stvořitel filmového Zorby

Atény - Ve věku 89 let dnes v Aténách zemřel režisér Michalis Kakojannis. Agentuře AFP to sdělil zástupce filmařovy nadace. Řeckého filmaře původem z Kypru proslavil oscarový snímek Řek Zorba. Podle tiskové agentury Ana Kakojannis zemřel v centrální aténské nemocnici, kde byl hospitalizován před deseti dny.

Kakojannis se narodil 11. června 1922 na Kypru. Mezinárodně se proslavil filmovou adaptací románu řeckého autora Nikose Kazantzakise Řek Zorba. Drama s Alanem Batesem, řeckou herečkou Irene Papasovou a Anthonym Quinnem v hlavní roli dostalo v roce 1964 tři Oscary. Snímek Electra, pojmenovaný podle stejnojmenné antické Euripidovy tragédie, byl v roce 1962 oceněn na festivalu v Cannes.

U nás je znám především jako tvůrce filmového přepisu Kazantzakisova románu Řek Zorba s Anthony Quinnem v hlavní roli. Film se promítal i v Československu v roce 1969. Tehdy působil v socialistickém zřízení jako zjevení a stal se inspirací pro mnohé československé filmové tvůrce.

Kakojannisovou trvalou inspirací se však stal Euripides, a to především pro své moderní nazírání na řeckou společnost. V roce 1962 režíroval Elektru s Irene Papasovou v titulní roli; toto jeho dílo bylo na MFF v Cannes oceněno jako nejlepší filmová adaptace. Roku 1972 natočil Trójánky a v roce 1976 Ifigénii, v níž interpretuje příběh dcery vrchního velitele Řeků v trojské válce nejen jako problém rituální oběti, ale i jako politický zločin, při němž v zájmu cti a oddanosti hrají svou roli také nečestnost, touha po moci a chorobná ctižádost.