Izraelci prolomí wagnerovské tabu

Bayreuth (Německo) - Izraelský komorní orchestr provede dnes v rámci tradičního letního wagnerovského festivalu v Bayreuthu na německé půdě orchestrální kus Richarda Wagnera Siegfriedova idyla. Prolomí tak téměř 70 let staré tabu, které se v židovském státě týká skladatele, který byl známým antisemitou a jehož dílo využili a obdivovali nacisté. Píše to agentura Reuters.

„Je načase oddělit Wagnerův světonázor od jeho umění,“ řekl dirigent k prvnímu provedení Wagnerova díla izraelským tělesem v Německu. Wagnerova ideologie a antisemitismus byl podle jeho slov hrozný, ale na druhou stranu byl velkým umělcem. „Cílem roku 2011 je oddělit člověka od jeho umění. “Jsem přesvědčen, že je třeba svést dohromady obě strany - Izrael a Wagnera," řekl na tiskové konferenci v Bayreuthu dirigent a zároveň přiznal, že to nebylo snadné. Paternostro je sám Žid a jeho matka a další příbuzní prošli holocaustem.

Wagner v podání Izraelců je historický posun

V minulých letech se pokusy některých hudebníků v Izraeli hrát Wagnerovu hudbu setkávaly i s takovou reakcí posluchačů, že opouštěli na protest koncertní síně. Vzbudily také bouřlivé veřejné diskuse. Wagner je tabu i v izraelských státních médiích, které ho nehrají. Ani Paternostro nemohl zkoušet na koncert v Bayreuthu v Izraeli. Ještě pro to podle něj nedozrál čas.

I když Wagner zemřel o půl století dříve, než přišel k moci Hitler, nacistický diktátor byl jeho nadšeným obdivovatelem a využíval jeho stati pro vlastní teorie o německé rasové čistotě, připomíná agentura. Neoficiální zákaz Wagnera se datuje v Izraeli od jeho vzniku v roce 1948. Izraelská filharmonie pod svým původním názvem Palestinský orchestr ho nastolila v roce 1938 po protižidovských pogromech v Německu.

Michal Frankl, historik, Židovské muzeum v Praze

„Wagnerův antisemitismus je strašně složitá otázka, o kterou se badatelé přou. Rasový antisemitismus v takovém tom biologickém slova smyslu mu byl cizí, spíš to je kulturní záležitost.“

Izraelský komorní orchestr na bayreuthském festivalu, který každý rok přitahuje hudební nadšence a celebrity, zahraje kromě Wagnera také hudbu izraelského skladatele Cvi Avniho a díla dalších dvou slavných židovských skladatelů, Felixe Mendelssohna Bartholdyho, narozeného v Německu, a Gustava Mahlera, který se narodil v Kalištích na Moravě.