Salcburk letos uvidí i Janáčka

Salcburk - Jeden z nejvýznamnějších světových festivalů vůbec právě dnes začíná. Salcburské letní hry, jejichž historií prošlo bezpočet vynikajících osobností typu Gustava Mahlera, Richarda Strausse, Artura Toscaniniho či Herberta Karajana potrvá až do 30. srpna a jeho operní, koncertní a v neposlední řadě i činoherní nabídka je široká. Letos se mezi zpěváky objeví i tenorista Aleš Briscein (Janek v Janáčkově Věci Makropulos).

„Jsem moc rád, že Janáčkova hudba si našla po dlouhých třinácti letech cestu na Salcburský festival. Shodou okolností švýcarský režisér naší inscenace Věci Makropulos zde tuto operu před třinácti lety režíroval a bylo to velmi úspěšné představení. Svět stále intenzivněji Janáčkovu hudbu objevuje. Janáček je nyní velmi populární v různých destinacích, dokonce i v Jižní Americe sklidila premiéra jeho Jenůfy velký úspěch,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 Aleš Briscein.

Pěvec dále v rozhovoru přiblížil inscenační postupy režiséra Christopha Marthalera: „Hlavní část scény, která se skládá ze tří částí, je salcburský justiční palác, k němu jsou přičleněny z jedné strany obrovská, prosklená čekací místnost a z druhé v podstatě hotelové pokoje. Tento režisér, se kterým jsme už dělali několik produkcí, s oblibou přidává k partům, které jsou napsané, svoje činoherní party. I v současné inscenaci se v těch hotelových pokojích objevuje činoherní herečka, která v jakési smyčce, přijímá komplimenty a kytice od svých ctitelů,“ uvedl kromě jiného tenorista.

Z operní nabídky, která podobně jako v předchozích letech i letos tvoří základ festivalového programu, stojí dále za upozornění např.: nové inscenace Verdiho Macbetha, Straussovy Ženy beze stínu a již zmíněné Janáčkovy Věci Makropulos, doplněné Guthovou režijní trilogií mozartovských evergreenů Don Giovanni, Figarova svatba a Cosi fan tutte, a také společným koncertním provedením Stravinského Slavíka a Čajkovského Jolanty. Již několik let se na tento prestižní festival ve stále významnějších rolích vrací basbarytonista Adam Plachetka, který letos vystoupí v roli Antonia ve Figarově svatbě i jako Masetto v Donu Giovannim.

Straussovu Ženu beze stínu a Verdiho Macbetha přenáší ze Salcburku 29. července a 13. srpna německý televizní kanál 3sat.