Koudelkovi Cikáni po půl století přicházejí

Praha – Skoro půl století nesměla vyjít kniha s fotografickou sérií Josefa Koudelky s názvem Cikáni. Komunistický režim vydávání jeho prací zakázal poté, co emigroval. Teď se objevuje na trhu v rozšířené verzi z roku 1968 a obsahuje přes stovku snímků pořízených v několika středoevropských zemích.

Snímky z let 1962–71 patří mezi Koudelkovy nejoceňovanější série. Jeden z našich nejvýznamnějších fotografů je začal pořizovat v pouhých čtyřiadvaceti letech a navíc jako jeden z prvních vytvořil tak rozsáhlý cyklus. „Není to sociologický záznam, ale primárně nějaký umělecký záznam a osobní pohled na tu věc,“ říká kritik Josef Chuchma.

„Vlastně ani nevím, proč jsem si zrovna tehdy vybral romské osady. Možná mě to k nim táhlo, protože pro mě cikáni tehdy byli jistými disidenty,“ vzpomíná Josef Koudelka na dobu, kdy snímky pořídil. Na nich zachytil řadu portrétů, ale taky dokumentární výpověď o životní úrovni Romů ve střední a východní Evropě.

První maketa publikace byla hotová už v roce 1968 a na trh měla jít o dva roky později. Kvůli svým snímkům sovětské invaze ze srpna 68 ale Koudelka opustil Československo a kniha už nevyšla. Čtyřicet tři let trvalo, než mohl Koudelka své fotografie představit v Moskvě. Letos na podzim tam totiž vystaví právě své snímky ze sovětské okupace.