Alois Nebel pojede do Benátek

Benátky – Na programu jednoho z nejprestižnějších filmových festivalů na světě, který se bude konat letos v italských Benátkách už po osmašedesáté, je i český snímek Alois Nebel. Nedávno dokončený film tvůrců Tomáše Luňáka, Jaroslava Rudiše a Jaromíra Švejdíka tak slaví velký mezinárodní úspěch ještě před svou premiérou v českých kinech letos v září, na tzv. áčkovém festivalu v Benátkách bude totiž uveden přímo v hlavním programu.

„Jsme velmi poctěni, že se světová premiéra odehraje na festivalu s takovou tradicí, jakou Benátky mají. Po našich předchozích filmech Venkovský učitel a Návrat idiota, jež byly na festivalu v Benátkách uvedeny ve vedlejších sekcích, je Alois Nebel prvním naším filmem vybraným přímo do hlavního programu benátského festivalu,“ řekl producent filmu Pavel Strnad.

Alois Nebel se v Benátkách ocitne v té nejlepší společnosti. Vedle něj uvede festival v hlavním programu například nový film Stevena Soderbergha, thriller Contagion, světovou premiéru si na festivalu odbude i hraný dokument Wilde Salome slavného herce a v tomto případě i režiséra Al Pacina.

Pro českou kinematografii obecně je účast filmu Alois Nebel v tomto programu festivalu vynikajícím úspěchem, navíc režisér Tomáš Luňák tímto filmem debutuje. V hlavní soutěži letošního ročníku benátského festivalu bude uveden například film George Clooneyho, filmové novinky od režisérů Davida Cronenberga nebo Romana Polanského.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Festival zahájí 31. srpna právě nový film v režii George Clooneyho s názvem The Ides of March. Čeští diváci uvidí Aloise Nebela poprvé necelé tři týdny po premiéře v Benátkách, v českých kinech bude 29. září. Snímek, jenž na plátna uvede Michala Krobota, Aloise Švehlíka nebo Karla Rodena, vznikl s přispěním České televize.

Příběh filmu Alois Nebel

začíná na podzim roku 1989 na železniční stanici Bílý Potok v Jeseníkách, kde slouží jako výpravčí Alois Nebel (Miroslav Krobot). Nebel je tichý samotář, kterého čas od času přepadne podivná mlha. Nejčastěji se mu v ní zjevuje Dorothe (Tereza Voříšková), oběť násilného odsunu Němců po 2. světové válce. Šedivé dny na nádraží v Bílém Potoce na sklonku socialismu líně plynou, výhybkář Wachek (Leoš Noha) společně se svým otcem (Alois Švehlík) kšeftují s důstojníky sovětské armády.

Poklidnou atmosféru naruší jednoho dne Němý (Karel Roden), který překročí hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Halucinace nakonec Nebela přivedou do blázince a přijde o místo výpravčího. Vydá se do Prahy hledat jinou práci u dráhy a na hlavním nádraží najde svou životní lásku, toaletářku Květu (Marie Ludvíková). Nebel se rozhodne vrátit zpátky do hor, aby se znovu setkal s Němým a souboj s temnými stíny minulosti dovedl do konce.