Papež Benedikt XVI. jako komiksový hrdina

New York – Namísto supermana nebo spidermana vsadili tentokrát američtí vydavatelé komiksů na reálnou postavu papeže Benedikta XVI. Aby zůstal žánr manga zachován přes absenci akčních scén a krve, byl osloven uznávaný singapurský výtvarník. „Dřív jsem kreslil věci, které byly komerčnější a taky nevhodné pro děti. Bylo v nich hodně násilí. Tohle je opravdu rozdíl. Bylo těžké dosáhnout toho, aby Benedikt XVI. vypadal jako postava z manga a zároveň jako papež,“ podotýká.

Dnes i ve světě kultovní japonský styl manga vznikl už v 19. století. Komiksy mívají nejrůznější témata, od dobrodružných po romantické, od sportovních ke sci-fi. Teď je to ale prý poprvé, co se příběh týká náboženského tématu. I když nápad vznikl v showbyznysu, církev je spokojená. Právě takové myšlenky totiž podle mnohých mohou překlenout propast mezi moderní dobou a tím, co bývá často pokládáno za přežité.

Manga mají úspěch i u organizátorů světového setkání křesťanské mládeže. Letos proběhne v polovině srpna v Madridu a jeho účastníci budou prvními čtenáři nových komiksů. Dostanou prvních tři sta tisíc výtisků.

Reportáž Hany Andělové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod