Do Izraele míří české filmy

Praha – Český film Lidice se v rámci úspěšného tažení po českých kinech vydává i do zahraničí. Jeden z nejnavštěvovanějších filmů tuzemské produkce budou moci zhlédnout diváci na Slovensku a v rámci filmového turné také v Izraeli. Organizátoři Evropských cen EFA si nejnovější snímek režiséra Petra Nikolaeva dokonce vyžádali do soutěže o nejlepší evropský film. Film Lidice, který vypráví o tragickém zániku stejnojmenné vesnice za druhé světové války, se těší velkému zájmu českých diváků. Už několik týdnů se drží na předních příčkách návštěvnosti. Snímek v Česku vidělo už asi 350 000 diváků. Zanedlouho se tak představí i za hranicemi.

 „Na Slovensku bude mít distribuční premiéru 4. srpna a už nyní vzbuzuje velký zájem,“ za produkci informovala Johanna Turnerová. Na konci prázdnin pak budou Lidice reprezentovat českou kinematografii také v rámci druhého ročníku Týdne českých filmů v Izraeli, který se koná od 18. srpna do 8. září. Akci pořádá České centrum Tel Aviv ve spolupráci s českým velvyslanectvím v Izraeli a Israel Cinematheques. Exkluzivní premiéry filmu v Tel Avivu by se měli 22. srpna zúčastnit i jeho tvůrci – střihač Adam Dvořák či výkonný producent David Rauch. Naplánováno je asi 30 projekcí po celé zemi.

Své příznivce si v Izraeli budou mít šanci najít i další tuzemské snímky. „Po loňském úspěchu se podařilo rozšířit filmovou přehlídku na sedm celovečerních filmů, jeden dokumentární film a krátkou přehlídku studentských filmů čerstvých absolventů FAMU,“ řekla Ivana Síglerová z Českého centra v Praze. Promítat se budou snímky Největší z Čechů, Tobruk, Rafťáci, Bastardi nebo film Ireny Pavláskové Zemský ráj to na pohled.

Ředitel Českého centra v Tel Avivu David Stecher na adresu chystané akce prohlásil: „Jsem rád, že za krátkou dobu našeho působení v Izraeli se nám podařilo založit každoroční tradici prezentace toho nejzajímavějšího z české kinematografie uplynulých let.“