Milovník rock'n'rollu Kaurismäki převezme cenu na LFŠ

Uherské Hradiště – Na 5 500 návštěvníků se zatím akreditovalo na Letní filmovou školu (LFŠ), která se koná od pátku v Uherském Hradišti. Pořadatelé z Asociace českých filmových klubů si pochvalují, že se podařilo zajistit a dovézt všechny avizované filmy, zlepšilo se počasí a klape také organizace. Menší komplikací je tak snad jen nižší kapacita rekonstruovaného kina Hvězda, která při projekcích nejžádanějších snímků či při besedách s nejvýznamnějšími hosty zájmu diváků nestačí.

LFŠ pokračuje do neděle. Filmoví nadšenci se mohou v těchto dnech například potkat s dalšími filmovými hvězdami – na Slovácko dorazil thajský režisér Aphičatpong Vírasetchakun, který loni získal za snímek Strýček Búnmí Zlatou palmu v Cannes, nebo finský režisér Aki Kaurismäki, kterému organizátoři připravili retrospektivu jeho děl a navíc mu bude udělena výroční cena Asociace českých filmových klubů.

„Na jedné straně bych tu cenu vyměnil za zítřejší (sobotní) oběd či večeři. Vypadá to ale, že na mě nikdo nemá čas. Pokud mě (organizátoři) někam nepozvou, tak do té doby, než cenu převezmu, asi umřu hlady,“ reagoval s nadsázkou scenárista, režisér a producent v jedné osobě. Je o něm totiž známo, že přebírání cen nemá moc rád. „Pro mě je úspěch to, pokud se mi podařilo alespoň z jediného člověka na světě vymáčknout slzu nebo úsměv. To je pro mě úspěch. Nikoli kritici,“ dodal.

Změn v programu je podle uměleckého ředitele LFŠ Pavla Bednaříka minimum a diváci chápou situaci plných sálů, které se někdy vyskytnou. „Kapacita kina Hvězda je problém. Přestože sál nabízí větší komfort pro diváky, když odstupy jednotlivých řad jsou větší, tak 70 chybějících míst je znát. Bohužel, my jsme to nemohli nijak ovlivnit. Zájem o projekce je zde velký, většina jich je plných. Snad jen jednou se ale stalo, že by muselo odejít 100 či 200 lidí,“ řekl. Uvažuje proto o tom, že by se v budoucnu mohl zavést rezervační systém.

Aki Kaurismäki
Zdroj: ČT24/LFŠ

Aki Kaurismäki – rodák z finského Orimattila, je jednou z nejvýznamějších evropských filmařských kapacit. V roce 1989 Kaurismäki natočil dnes již kultovní road-movie LENINGRADŠTÍ KOVBOJOVÉ DOBÝVAJÍ AMERIKU. V jeho filmografii dále najdeme snímky jako BOHÉMSKÝ ŽIVOT, LENINGRADŠTÍ KOVBOJOVÉ POTKÁVAJÍ MOJŽÍŠE nebo snímek JUHA - nádhernou černobílou poctu němému filmu. Do povědomí veřejnosti se dostal všeobecně uznávaným dramatem MUŽ BEZ MINULOSTI, které bylo úspěšně uvedeno na Filmovém festivalu Karlovy Vary.

Jeho poslední film Le Havre vypráví o společenství sousedů, jimž se podaří pod vedením čističe bot Marcela Marxe zachránit třináctiletého černošského běžence Idrissu před policií i navrácením zpátky do Afriky. „Chtěl jsem natočit film s trochou naděje. Už mám dost té deprese; toho, co vidíte kolem sebe. A rád to střídám: jednou pesimistický film, podruhé snímek s trochu optimističtějším vyzněním. Světla v soumraku byla temná, takže teď bylo na řadě něco veselejšího,“ řekl režisér v rozhovoru pro Michala Procházku na filmovém festivalu v Cannes.