Benátská noc začala v poledne

Praha - V Malé Skále na Jablonecku zahájila své panování Benátská noc. Hudební festival, který loni navštívilo 30 000 lidí, do 31. července přivítá několik desítek tuzemských i zahraničních kapel a interpretů. Hlavní hvězdou dnešního programu je progresivní americká rocková skupina Dream Theater, která se do Česka vrací po dvou letech. Představí se také italská skupina Lacuna Coil se zpěvačkou Cristinou Scabbiovou a němečtí rockeři In Extremo.

V dalších dnech vystoupí například Lucie Bílá, Chinaski, Nightwork, Eddie Stoilow, Aneta Langerová, Čechomor, Sunflower Caravan, Kryštof, Jiří Schmitzer či Václav Neckář. V sobotním programu své hity nabídnou němečtí Scooter.

„Letos je areál úplně jiný než v minulých letech. Dvě hlavní stage stojí vedle sebe, zády ke skalnímu hradu Vranov. Další dvě menší scény jsou na druhém konci areálu. Do Malé Skály se sjíždějí fanoušci nejenom z Česka, ale i sousedního Polska, a proto také budou policisté hlídkovat ve společných hlídkách s našimi severními sousedy. Obec má 1100 obyvatel, a tak není divu, že když sem najede takové množství lidí, vzbuzuje to rozporuplné reakce. Přesto v loňském místním referendu usedlíci vyjádřili souhlas s konáním akce. Organizátoři musí ale po festivalu rychle uklidit a obci platí slušný pronájem,“ informovala redaktorka ČT Lucie Pokorná.

Akce neoficiálně začala už ve čtvrtek, kdy pro nedočkavé návštěvníky zahrály například Folimanka blues, 05&Radeček či Bára Zemanová. Pro účastníky akce se letos podařilo zajistit i kyvadlovou dopravu mezi Prahou a Malou Skálou. Kemp bude pro zájemce otevřen tradičně od čtvrtka až do pondělí 1. srpna. Kapacita kempu je až 7000 lidí.

Lacuna Coil
Zdroj: ČT24/Festival Benátská noc