Folklorní kroje ukryly deštníky, průvod se nekonal

Praha - Deštivé počasí dnes překazilo vyvrcholení Pražských folklorních dnů. Pestrobarevné kroje totiž na Staroměstském náměstí ukryly pláštěnky a deštníky. Organizátoři proto slavnostní průvod centrem metropole zrušili, obávali se o kroje a kostýmy účastníků. Soubory z celé Evropy, Asie nebo Kanady poté alespoň na Staroměstském náměstí improvizovaně vystoupily na pódiu.

Slavnostní průvod, který měl vyjít v 15:00 ze Staroměstského náměstí a přes Celetnou ulici, Ovocný trh a Václavské náměstí se vrátit zpět pod Staroměstskou radnici, měl zakončit dvoudenní slavnosti. Během nich stovky tanečníků a hudebníků předvedly tance, kroje nebo hudební nástroje své domoviny.

„Kostýmy a kroje účastníků jsou velmi nákladné, zplihlé by se vám moc nelíbily,“ odůvodnili divákům zrušení průvodu organizátoři. Každý z přítomných souborů poté pozvali na pódium, kde po krátkém vystoupení obdrželi od pořadatelů pamětní diplom. Diváci, mezi kterými byli zejména překvapení turisté, obdivovali bohatě zdobené lidové kroje. Někteří z nich si na mladých tanečnicích vynutili společné fotografie.

Mezinárodní setkání amatérských folklorních souborů Pražské folklorní dny skončil 30. července na Staroměstském náměstí v Praze. Kvůli nepřízni počasí se průvod souborů nekonal.
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Folklorní skupiny předvedly během festivalu rozmanité tance. Například Angličané do Prahy přijeli představit lidový tanec Morris Dancing, při kterém využívají různých předmětů, jako jsou tyče, meče, dýmky či kapesníky. Z Rakouska pochází tradiční Schuhplattler, skočný tanec pantomimického rázu, provázený potleskem dlaní o chodidla a stehna, výskoky a podupy.

Andaluský soubor Albarracín předvedl tradiční flamenco a hosté z Katalánska tanec Ball de Bastons, který vychází z tradičního zemědělského života a napodobuje činnosti na usedlostech a farmách. Nechyběla ukázka polky, valčíku a tanců z kyjovského Dolňácka v podání moravského lidového souboru Ratiškovská Dolina.