Půjde epopej do Japonska?

Praha / Moravský Krumlov – O Slovanskou epopej se znovu vede ostrý spor. Tentokrát je jeho předmětem to, zda plátna zapůjčit na výstavu do Japonska. Zatímco ředitel Galerie hl. m. Prahy Milan Bufka už s Japonci vyjednává a připravuje podklady pro realizaci, starosta Moravského Krumlova ho viní z osobních zájmů a odvoz do ciziny zásadně odmítá.

Slovanská epopej znovu budí vášně, v politickém zákulisí to začíná opět vřít. Starostu Moravského Krumlova Tomáše Třetinu rozhořčilo vyjádření ředitele pražské galerie Milana Bufky, které poskytl v pátečním rozhovoru pro Český rozhlas. Plátna chce poslat na výstavu do světoznámé galerie v japonském Tokiu.

„Idea, že ty obrazy by měly natrvalo někde sedět, a odtamtud se nikdy už nehnout, myslím, není správná. I prvotní pohyby pláten od samého začátku svědčily o tom, že Mucha měl zájem plátna prezentovat po celém světě,“ říká Bufka. Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina to ale považuje za neslýchané a nepřijatelné. „Odmítám z Epopeje udělat prodejnou kurtizánu a udělám všechno, abych tomu zabránil,“ oponuje.

Reportáž Anny Rackové a Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Vedení Krumlova se nelíbí především to, že se o podobných záměrech dozvídá z médií. Podle Tomáše Třetiny by slavné Muchovo dílo mělo zůstat v republice. Zároveň stále více pociťuje to, že pokud se plátna jednou z Krumlova odvezou, už se sem pravděpodobně nevrátí. A s tím se Krumlov zatím odmítá smířit.

Galeristé teď připravují podklady pro Radu města Prahy, která má o případné zápůjčce do Japonska rozhodovat. Zároveň se objevují další možnosti umístění pláten, a to v areálu na Pohořelci. Napjaté vztahy mezi Prahou a Krumlovem panují od loňského září, kdy pražští galeristé začali se stěhováním pláten do metropole. Krumlov jim v tom bránil, a tak se do hlavního města nakonec po dlouhých dohadech přesunulo pouze pět pláten. Zbylých patnáct se prozatím vystavuje na zámku v Krumlově.