Přichází revoluce ve hře na cello

Záhřeb – Server youtube má novou senzaci. Duo chorvatských violoncellistů, které si říká 2Cellos (Two Cellos), předělalo slavnou verzi písně Smooth Criminal od Michaela Jacksona. Doslova přes noc se video stalo hitem internetu a zhlédlo ho už téměř šest milionů diváků. Díky tomu hudebníci dostali i nabídku od Eltona Johna doprovázet ho na jeho evropském turné.

Chorvatští hudebníci, kteří slavný hit Michaela Jacksona předělali na rockovou verzi pro dvě cella, chtějí touto cestou popularizovat klasické nástroje. Podle Luky Suliče a Stjepana Hausera stačí dobrý nápad, vlastní styl, a hit je na světě. „Je to až neuvěřitelné, jak bylo toto video přijato ve všech možných hudebních kruzích, včetně muzikantů, kteří hrají klasiku. Samozřejmě že část této obce vás vždycky odsoudí, ale kdo z nich dovede takhle violoncella zpropagovat?“ ptá se Luka Sulić.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

„Kontaktoval nás původní choreograf písně Smooth Criminal se slovy: 'Michael by určitě miloval vaši verzi a je strašná škoda, že ji už nemůže slyšet.' Víte, když vám taková slova někdo řekne, nesmírně vás to posílí a motivuje k další práci,“ říká Stjepan Hauser.

Luka Sulić

"Cello může znít jako mnoho nástrojů, třeba jako kytara, jako viola nebo jako lidský hlas. A když přidáte trochu originality, dostane třeba rockový přívlastek. My posouváme hranice hry na cello, zkoušíme, kam až se dá dojít, jak jinak může cello znít, a vymýšlíme i různé techniky. Baví nás to, protože máme pocit, že děláme jistou revoluci.

Duo už stačilo nahrát třeba slavné písně od U2 nebo Jimiho Hendrixe. Cover písně Welcome to the Jungle si dokonce kapela Guns N' Roses oficiálně vystavila na svůj facebook. 2Cellos ale také stihli ohromit Sira Eltona Johna, který hudebníky přizval na své evropské turné.