Angelinu Jolieovou ocenili v Sarajevu jako režisérku

Sarajevo – Jednu z největších filmových hvězd současnosti, Angelinu Jolieovou, přivítal festival v Sarajevu. Herečka si přijela osobně převzít cenu za snímek V zemi krve a medu. Tentokrát se však poprvé nehodnotil její výkon herecký, nýbrž režijní. Její debut v roli režisérky se odehrává v období bosenského konfliktu.

„Jsem velmi poctěna, že jsem dostala cenu. Není totiž většího příkladu síly umělců než filmový festival v Sarajevu, který začal v době války a je každým rokem vlivnější,“ řekla k ocenění Angelina Jolieová. I když chtěla natáčet přímo v Sarajevu, nakonec se musel štáb kvůli protestům přesunout do Maďarska. Scénář filmu by se totiž mohl údajně dotknout obětí znásilnění. Mezi místními herci si ale režisérka vybrala představitele hlavních rolí.

„Byla to úžasná zkušenost. Ještě nikdy jsem nepracovala s tak neuvěřitelně talentovanými a disciplinovanými herci,“ vyzdvihla. Podle slov ředitele Sarajevského filmového festivalu Mira Purivatry neocenili jen její přínos filmu jako takovému. „Oceňujeme především to, že se snaží pomáhat udělat svět, ve kterém žijeme, lepší a že ho vnímá v jeho celistvosti,“ doplňuje.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Angelina Jolieová navštívila Bosnu jako velvyslankyně OSN v minulosti již několikrát. Její film by měl být do amerických kin uveden v prosinci tohoto roku.