Klementinum otevírá Zrcadlovou kapli

Praha - Pražské Klementinum po opravě otevírá barokní Zrcadlovou kapli. Rekonstrukce historické památky začala v lednu. Kaple byla částečně přemalována, obnovy se dočkaly i varhany, podlahy nebo umělý mramor. Památka bude opět přístupná každý den. Denně se v ní také budou konat večerní koncerty. Nachází se na čtvrtém nádvoří Klementina a je umístěna v přízemí křídla, které spojuje Astronomickou věž se severním křídlem koleje při Platnéřské ulici. Oprava byla součástí celkové rekonstrukce Klementina.

Za šest měsíců rekonstrukce byl upraven celý interiér. Kaple například dostala nová okna, byly přebroušeny podlahy nebo repasován umělý mramor. Zrcadlová kaple patří k největším skvostům Klementina. „Právem lze říci, že její bohatě řešený interiér nemá v Čechách obdoby,“ poznamenala mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková.

Postavena byla ve dvacátých letech 17. století. Kdo je jejím architektem, není zcela jisté. „Vzhledem k dekorativnosti tohoto komorně laděného prostoru se uvažuje o Františku Maxmiliánu Kaňkovi, ale i o Kiliánu Ignáci Dientzenhoferovi,“ uvedla Maňáková. Název Zrcadlová kaple vznikl až později, důvodem bylo neobvykle hojné užití zrcadel na stěnách i na klenbě, dodala mluvčí. Původně byla zasvěcena Zvěstování Panně Marii.

Z Klementina informuje Barbora Peterová (zdroj: ČT24)

„Zrcadla zde byla umístěna především proto, aby opticky zvětšila prostor a přivedla více světla. Pozdější název je možná trochu zavádějící, protože se očekává, že zrcadel tu bude spousta, ale jsou zde pouze pásy na stropě, jež oddělují jednotlivé fresky a potom několik zrcadel na stěnách. Zrcadla na stropě jsou barokní, zatímco na stěnách pocházejí z pozdější doby,“ upřesnila odborná pracovnice NK ČR Irena Burešová.

Zvláštností kaple jsou i dvoje varhany. „Váže se k tomu trochu zvláštní historka. Původní varhany byly ukradeny, a tak se sem dovezly náhradní ze severních Čech, posléze byly první varhany nalezeny a vráceny na kůr,“ doplnila Burešová.

„Rekonstrukce byla náročná nejenom finančně, stála několik set milionů korun. Tím skončila první etapa revitalizace Klementina, druhá nyní začíná. Celá revitalizace je rozplánována do pěti etap a skončit bychom měli počátkem roku 2016. Do Zrcadlové kaple se nyní lidé mohou podívat jednak v rámci prohlídek a také jsou zde pořádány každý den koncerty, tudíž je možné kapli navštívit i při této příležitosti,“ informoval generální ředitel Národní knihovny ČR Tomáš Böhm.