Sirotci surrealismu se sešli v Portheimce

Praha - Pražská galerie Portheimka hostí díla „sirotků surrealismu“. Třicítka soudobých českých umělců pro výstavní prostory vytvořila desítky maleb, kreseb, grafik, plastik a soch, které návštěvníkům přibližují jejich snové i temné surrealistické vize. Kolektivní výstava jejich fantaskních děl potrvá do konce srpna. Na výstavě s názvem Přesýpací hodiny, které se kazí, aneb sirotci surrealismu jsou k vidění díla např. výtvarníka Tomáše Kůse, sochaře Jiřího Kašpara, výtvarníka Jana Eckrta, slovenské umělkyně Xenie Hoffmeisterové, malířky Aleny Koenigsmarkové nebo výtvarníka Jáchyma Šerýcha.

„Při realizaci tohoto výstavního projektu jsme oslovili výtvarníky, se kterými dlouhodobě a rádi spolupracujeme. Expozice jim přisoudila role sirotků surrealismu,“ uvedl výstavu její kurátor a spisovatel Alex Koenigsmark. Do galerie páté městské části se tak po roce vrací další, v pořadí už třetí kolektivní výstava, na které tradičně spolupracuje i Galerie VIVO.

Pořadatelé těmto tematickým výstavám vždy dávají literární inspiraci. Loňské téma znělo Hádala se duše s tělem, v roce 2009 pak bylo motto Kráska a zvíře. Inspirací pro název letošní výstavy organizátorům byla slova francouzského básníka Paula Eluarda. „Kouzlo surrealismu tkví mimo jiné i v tom, že základem mu nebylo malířství jako takové, ale tvorba a myšlenky psychologa Sigmunda Freuda,“ doplnil k expozici Koenigsmark.

V minulosti galerie hostila například fotografické dílo podnikatele a europoslance Vladimíra Železného, obrazy malíře Vlastimila Šika nebo grafiky Jiřího Šalamouna.

Výstava Přesýpací hodiny, které se kazí, aneb sirotci surrealismu potrvá do 30. srpna.