Spy Kids 4D - film, k němuž lze přičichnout

Praha - Čtvrté pokračování série filmů Spy Kids o dětských agentech chce jeho režisér Robert Rodriguez rozšířit o další rozměr. Nikoli třetí, jak je už skoro standardem, ale o čtvrtý. Spy Kids 4D: Stroj času budou moci diváci nejen vidět, ale i cítit.

Prožitek z dění na plátně by měla umocnit speciální karta, která bude obsahovat vůně. Na Aromascope kartě budou vyznačena čísla od jedné do osmi, diváci je postupně setřou, a to vždy, když se některé z nich objeví na filmovém plátně.

Magazín Time zařadil v roce 2000 techniku zapojování pachů do filmu na seznam sta nejhorších nápadů, jaké člověk kdy vymyslel. Rodriguez ji přesto do svého snímku zapojil. „Nebylo to těžké,“ říká. "Spolupracovali jsme například s firmami, které dávají vůně do časopisů. A myslím, že se nám to povedlo. Děti budou prožívat celý příběh stejně intenzivně jako hrdinové na plátně.

Rodriguez byl jedním z prvních filmařů, který začal využívat technologii trojrozměrného filmu. V roce 2003 v ní natočil předchozí díl Spy Kids 3-D: Game Over. První díl špionážní série, v níž si Antonio Banderas zahrál otce dvou malých agentů, vznikl v roce 2001, o rok později natočil Rodriguez pokračování s podtitulem Ostrov ztracených snů.

Vůně zaplní i české multiplexy. Spy Kids 4D budou mít tuzemskou premiéru začátkem října letošního roku.