Ochotníci jako Hronov

Hronov - Pravděpodobně nejstarší přehlídka neprofesionálního divadla Jiráskův Hronov nabídne letos divákům možnost zhlédnout téměř pět desítek inscenací, a to v hlavním a doprovodném programu. Připraveno je také třináct seminářů a dílen. 81. ročník se v Hronově na Náchodsku uskuteční od 5. do 13. srpna.

V hlavním programu festival nabídne 32 inscenací, které divadelníci budou hrát v celkem 88 představeních. „Na hronovských jevištích budou k vidění inscenace činoherního, experimentujícího, studentského, pohybového a loutkového divadla, chybět nebude ani divadlo poezie, divadlo venkovské či seniorské,“ uvedla ředitelka festivalu Simona Bezoušková. Dalších 15 inscenací zařadili pořadatelé do takzvaného doplňkového programu, který nabídne také koncerty a výstavy.

Tradiční součástí Jiráskova Hronova budou tematické semináře a dílny, do kterých se letos přihlásilo přes 280 zájemců. Každý den se bude také diskutovat o uvedených inscenacích. „Stejně jako v minulých letech očekáváme příjezd tisícovky přímých účastníků včetně seminaristů a dalších zhruba 900 návštěvníků,“ dodala Bezoušková.

Theatre ARLEKIN Vilnius (Litva) / Why Is Love?
Zdroj: ČT24/Festival Jiráskův Hronov

Festival je podle pořadatelů nejstarší divadelní přehlídkou neprofesionálního divadla v Evropě a pravděpodobně i na světě. Byl založen roku 1931 v Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska, a do roku 1951 se na festivalu vždy uváděla alespoň jedna jeho hra. Od roku 1991 program Jiráskova Hronova pravidelně obohacují zahraniční neprofesionální divadla.