Telč si užívá prázdniny

Telč – Desítky hudebníků a divadelníků míří na prázdniny do Telče. Sedmnáctidenní festival začal v moravském městě ze seznamu UNESCO koncem července a na třech scénách nabízí divadlo i hudbu. Polovina koncertů je přístupná zadarmo. Kamery České televize zachytily atmosféru přehlídky 2. srpna.

Irskou hudbu s folkovými prvky představila návštěvníkům vpodvečer skupina Jauvajs na Kocouří scéně na telčském náměstí. Hlavní scéna na zámku patřila pak Bezobratrům, kteří získali Cenu Anděl 2010 za album Bezobav v kategorii worldmusic. „Co jsme vydali, se nám stokrát vrátilo. Jestli se naskytne příležitost, rádi se sem vrátíme,“ pochvalovala si atmosféru koncertu členka skupiny Klára Císaríková.

Největším tahákem pro návštěvníky byly ale Javory. Jejich zakladatelé – sourozenci Hana a Petr Ulrychovi – před publikum předstoupili s klasickými lidovými písničkami i s lidovkami v netradiční úpravě, například s doprovodem elektrické kytary. Úterní program doplnilo ještě vokální seskupení Pětník.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

„To největší nás pořád ještě čeká,“ upozornil ale spolupořadatel festivalu Prázdnin v Telči Vojtěch Kolář. Za hlavní hvězdu považuje americkou skupinu The Klezmatics, „Rolling Stones klezmeru“ zahrají na závěr přehlídky. Dnešní program nabídne Vladimíra Mišíka nebo Bratry Ebeny.

Festival končí 14. srpna. Pořadatelé ale už teď přemýšlejí, čím překvapí příští rok, kdy se Prázdniny v Telči budou konat potřicáté.