Václav Havel bude ve Slavii štamgastem

Praha – V Kavárně Slavia na Národní třídě, v níž se scházela pražská bohéma, sedával pravidelně i (tehdy budoucí, dnes bývalý) prezident Václav Havel. Do slavného café se nyní vrací alespoň zprostředkovaně – do konce září tu bude umístěna jeho socha v životní velikosti, kterou loni neznámý vandal ukradl z Pilsner Festu, kde vyhrála soutěž o nejlepší dílo tohoto plzeňského hudebního a pivního festivalu.

Sochu ležérního Havla vytvořila Barbora Daušová jako klauzurní práci při studiu Ústavu umění a designu ZČU. Téma si vybírala v době dvacetiletého výročí sametové revoluce, což její výběr ovlivnilo, přesto nechtěla exprezidenta ztvárnit jako politika. Na to bych si netroufla, říká. Uvolněná socha má připomínat Havla spíše jako literáta než jako státníka. „Sako jsem mu potiskla texty z jeho divadelní hry Odcházení a do ruky mu dala desky jako atribut literáta,“ popisuje své dílo Daušová.

Práce na objektu z polyesterové pryskyřice jí prý trvala téměř rok. Sochu, kterou vytvářela jen podle fotografií, poté v rámci Pilsner Festu vystavila v areálu pivovaru, odkud ji ale někdo ukradl. Policie ji našla až o zhruba týden později poničenou u výpadovky z Plzně do Prahy. Zloděj-vtipálek desky v Havlově ruce nahradil cedulí: Havel na Hrad.

Rozhovor s Barborou Daušovou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod