Tři knižní tipy Pavla Mandyse

Napětí slibují všechny tři knihy, které z knižní nabídky vybral publicista Pavel Mandys. Nejnovější román Iana McEwana Solar je podobenstvím o neukojitelné touze, chtivé nenasytnosti a podvádění sebe sama. Psychothriller J. C. Wagnera Mlčení poukazuje na temné stránky, které mohou v nenápadném sousedovi od vedle probudit vraha. A komiksová Chyba odkazuje k japonským hororovým příběhům.

Ian McEWAN / Solar
(Odeon, překlad Ladislav Šenkyřík, 259 Kč)

Název Solar nejnovější knihy ceněného britského romanopisce Iana McEwana vychází z činnosti hlavního hrdiny. Michael Beard je totiž fyzik a momentálně se zabývá pokusy o umělou fotosyntézu neboli proces, který by lidstvu zajistil obnovitelnou energii v nevyčerpatelném množství. Beard je držitelem Nobelovy ceny, ale také velkým proutníkem a vůbec člověkem s dost pokřiveným charakterem.

Jan Costin WAGNER / Mlčení
(MOBA, překlad František Ryčl, 239 Kč)

Dvojice mužů znásilní a zabije mladou dívku, kterou si vyberou zcela náhodně, když kolem ní jedou autem. Jde o zločin bez motivu, jako by je k němu pudily temné síly uvnitř, které nedokázali ovládnout, ale později se v nich ozývá cosi jako svědomí. Wagner pachatele neukazuje jako monstra, jak to bývá v podobných případech dosti časté, ale jako sousedy od vedle, nenápadné, na první pohled průměrné bytosti. Více než do klasického detektivního rozplétání nechává čtenáře nahlédnout do myšlení zločinců i vyšetřovatele.

Komentář Pavla Mandyse (zdroj: ČT24)

M. Šindelka, V. Mašek & M. Lipavský, Pure Beauty / Chyba
(Lipnik, 299 Kč)

Komiksová adaptace stejnojmenného románu Marka Šindelky (vyšel v roce 2008 u nakladatelství Pistorius & Olšanská) je dílem dvou scenáristů – Marku Šindelkovi pomáhal Vojtěch Mašek – a dvou kreslířů – Matěje Lipavského a Pure Beauty. Komiks Šindelka využívá k rozpracování některých zápletek a postav své knihy. Chyba je inspirována japonskými hororovými příběhy. Kryštof, pěstitel orchidejí a překupník ohrožených rostlinných druhů, přijme zakázku od ruského sběratele a propašuje z Japonska neznámou květinu. Ukáže se ale, že jde o inteligentní entitu, která se postupně převtěluje do zvířecích a lidských hostitelů a jejich prostřednictvím páchá zločiny.

Vydáno pod