Králové slunce jsou všichni hvězdy

Praha – Po Sofii nebo Budapešti se dnes stane Praha jednou z mála evropských zastávek mezinárodního baletního galavečeru Králové slunce. Projekt, do něhož se zapojili sólisté různých evropských a ruských scén, hostí po jediný večer Národní divadlo. Choreografie vycházející z klasického baletu i nových forem jsou inspirovány životem francouzského krále Ludvíka XIV, přezdívaného Král slunce.

„Ludvík XIV. působil už od svých dvanácti let v tzv. baletech royal, přední tanečníci tehdejší doby se představovali ve zcela netradičních inscenacích,“ upozornila spoluorganizátorka projektu Anna Uljačenko, že barvitý život francouzského panovníka, zejména pak jeho taneční vášeň, je inspirací, nikoli tématem představení.

Náročný taneční projekt divákům nabídne řadu vystoupení, která v sobě snoubí prvky klasického i současného baletu. V rámci předchozích představení bylo vždy uvedeno i premiérové dílo. Ani Praha nebude výjimkou. V Národním divadle se publiku poprvé představí například balet s názvem Tabula Rasa. „Pojednává o zrození nového života na zemi,“ prozradila Uljačenko.

Uměleckým ředitelem baletního projektu je choreograf Nikita Dmitrijevskij, žák českého choreografa Jiřího Kyliána. „Jiří Kylián je pro mne člověk, který mi pomohl najít osobní svobodu,“ říká Dmitrijevskij. „K hostování v Praze přistupuji s velkou zodpovědností a zvláštní citlivostí. Praha je nejen rodiště Jiřího Kyliána, ale také scéna, kde se zrodila legenda. Je pro mě ctí, že vystupujeme právě na prknech Národního divadla.“

Kaleidoskop choreografií ztvární sólisté světových scén, jako je Velké divadlo v Moskvě, Divadlo Michajlovského a Stanislavského nebo Baletního divadlo Borise Eifmana. Představení navíc doplňují tanečníci ze Státního baletu v Berlíně, Stuttgartského baletu, Compania Nacional de Danza a taneční skupina La Mov ze Španělska, Nizozemského tanečního divadla a Pařížské opery. „Všichni jsou ruské národnosti, ale působí dlouhá léta v různých evropských divadlech. Nevyznačujeme žádné hvězdy, všichni jsou hvězdy,“ dodává k tanečníkům Anna Uljačenko.

Vydáno pod