Komedianti na točně: artisti, koně a hlavně Cura

Český Krumlov - Inscenační tým, který připravuje na otáčivém hledišti v Českém Krumlově nové nastudování Leoncavallova operního dramatu Komedianti, slibuje až filmovou podívanou. Při inscenaci využije značnou část parku, profesionální artisty i dva koně. Atraktivně obsazený operní titul v čele se slavným argentinským pěvcem Josém Curou v hlavní roli Cania má premiéru 5. srpna.

„V prologu začínám zpívat daleko od jeviště asi sto metrů, 'skoro až v Budějovicích'. Komedianti je opera o cirkusu, akrobatech, kde se uplatní velká fyzická aktivita. Je opravdu dobré celý ten prostor adekvátně využít,“ domnívá se Cura, který bude mít v pátek v Českém Krumlově svůj český operní debut.

Světoznámý pěvec přiletěl do Česka již minulý týden, do Krumlova se vrátil po roce. Připustil, že přípravy jsou skutečně náročné a nemá čas na odpočinek. Za více než třicetiletou kariéru prý nezažil tak pilný tým lidí, který dokáže tvrdě pracovat a připravovat se klidně i v dešti.

„Využíváme prostor zahrady, a proto budeme bohužel potřebovat malou pomoc mikrofonů. Jako pěvci nejsme rádi, když máme s mikrofony zpívat, protože opera se má zpívat bez nich. Na druhé straně je pravda, když by se show dělala bez mikrofonů, museli bychom všichni stát blízko jeviště a režisér by nemohl využít celý prostor zahrady,“ poznamenal ještě k představení Cura. Publikum by se podle něj mělo připravit na trochu jiný zážitek, než který lidé znají z divadla nebo jeho nahrávek Komediantů.

Inscenace trvá jen přes hodinu, a proto chce režisér Josef Průdek poskytnout divákům větší zážitek a nepatrně ji prodloužit. „Vsunuli jsme pod vlivem názvu opery Komedianti artistickou skupinu Zdeňka Vlčka, která nám velmi sympaticky a krásným výkonem představení protahuje. Využívám ji i v dalším pokračování představení,“ řekl Průdek. Rád by, aby se zpracování přiblížilo filmu, protože právě otáčivé hlediště podle něj tuto koncepci umožňuje.

José Cura (vpravo) v roli Cania a Marco Danieli jako Tonio
Zdroj: ČT24/ČTK

Dvouaktové operní drama, jež přivede diváky do světa italského verismu plného vášně, zrady, lásky a krvavé pomsty, hudebně nastudoval Curův krajan Mario de Rose. V ostatních rolích se představí například Jana Šrejma Kačírková, Alexandr Beň, Josef Moravec, Jiří Brückler a italský barytonista Marco Danieli. Celkově účinkuje v představení pět sólistů, pět desítek členů orchestru a také přes 50 sboristů, dvanáctičlenná skupina baletu a devět artistů.

Opera bude před točnou uváděna od 5. do 10. srpna, 8. srpna nahradí Curu čínský tenorista WeiLong Tao. Na představení s Curou jsou vstupenky beznadějně vyprodány. Koprodukční projekt pořádá Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, který se koná od 15. července do 20. srpna, a Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích.