Punkeři na rodinném výletě

Londýn - Britští punkeři koncem 70. let přinesli čerstvý vítr do rocku a šokovali britskou společnost hudbou, účesy a anarchisticky zaměřenými skladbami. Nyní jejich písničky mají přispět k údržbě britských hradů a zámků. Spojení punku s památkáři se zdá být neobvyklé, ale podle památkové organizace National Trust dává smysl, protože tehdejší teenageři jsou nyní ve středním věku a „užívají si rodinných výletů do parků a historických míst“.

National Trust se spojil s nahrávací společností Decca Records a vydala výběr 18 punkových skladeb nazvaný Never Mind the Dovecotes v narážce na slavné album Sex Pistols Never Mind The Bollocks. Zahrnuje opusy od klasiků punku jako The Jam, Siouxsie And The Banshees, Lene Lovich, The Fall a samozřejmě Sex Pistols, kteří přispěli písní Anarchy in the UK (Anarchie ve Spojeném království).

Pro National Trust už pracoval i John Lydon, známější ze Sex Pistols jako Johnny Rotten, který v roce 2003 pro organizaci namluvil reklamu do rádia Classic FM. Loni také rocker Jarvis Cocker, frontman skupiny Pulp, připravil pro National Trust kompilaci nahrávek přírodních zvuků ze 13 britských historických míst, který si stáhlo na 20 tisíc zájemců.

Výtěžek z prodeje alba má jít na opravy hradů, historických zahrad a domů, které National Trust spravuje. Někteří z punkerů, kteří jsou uvedeni na nejnovější kompilaci, jsou ale z této pocty rozpačití. „Je to ten největší nesmysl, jaký jsem v životě slyšel,“ prohlásil například šestapadesátiletý Jimmy Pursey, frontman skupiny Sham 69.

Never Mind the Dovecotes není prvním podobným počinem National Trust. Před punkovým výběrem vydal ve spolupráci s Decca Records výběr keltských písní Celtic Collection či výběr klasických britských písní Land of Hope and Glory.