Mánes se vrátí do 30. let

Praha – Skutečným domem umění, oblíbeným a ceněným kulturním centrem by měla být po znovuotevření budova Výstavní síně Mánes. Rekonstrukce, kvůli které byl objekt uzavřen, by ji měla během zhruba roku a půl co nejvíce přiblížit původní podobě ze 30. let - obnovena má být například původní restaurace -, zároveň ale technicky modernizovat.

„Mánes byl postaven ve dvacátém století jako jediná novostavba určená pro galerijní účely od dob Galerie Rudolfinum a rozhodně si naši pozornost zaslouží,“ domnívá se Martin Pavala, předseda správní rady Nadace českého výtvarného umění. O budovu se od počátku 90. let vedl restituční spor. Nejvyšší soud nakonec jako jejího vlastníka určil právě NČVU.

Objekt ovšem už dávno nevyhovuje nárokům současného galerijního provozu. „Důvody rekonstrukce jsou technické a také estetické. Stojíme v budově, jež je ikonou funkcionalistické architektury a české moderní architektury vůbec, ale její stav nemá na první pohled příliš daleko k jisté odpudivosti,“ upozorňuje Pavala.

  • Mánes / návrh rekonstrukce (HMArchitekti a Studio Najbrt) zdroj: NČVU http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2770/276952.jpg
  • Mánes / návrh rekonstrukce (HMArchitekti a Studio Najbrt) zdroj: NČVU http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2770/276950.jpg
  • Mánes / návrh rekonstrukce (HMArchitekti a Studio Najbrt) zdroj: NČVU http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2770/276951.jpg

NČVU plánovala zahájení opravy již v červnu 2010, termín ale několikrát odložila. Zpoždění její zástupci zdůvodňovali průtahy při získávání potřebných povolení. V současnosti už je objekt uzavřen, po vyklizení má být v listopadu předán k rekonstrukci.

Budova bude upravena podle projektu ateliéru HMArchitekti, který nepočítá s radikálními zásahy. Mánes chtějí po architektonické i funkční stránce vrátit do 30. let minulého století, kdy byla funkcionalistická budova dokončena podle návrhu Otakara Novotného, žáka Jana Kotěry.

Architekti z ateliéru HMArchitekti již dříve uvedli, že středobodem budovy zůstane výstavní síň. Horní sály budou zachovány ve své současné dispozici, budou však vybaveny nejmodernější technikou, garantující splnění těch nejpřísnějších klimatických, světelných i bezpečnostních parametrů.

Spodní sál z 80. let, který nikdy výstavnímu provozu nevyhovoval, bude zrušen a zčásti ho nahradí zcela nové multifunkční prostory, umožňující pořádání celého spektra kulturních aktivit. Navíc bude obnovena původní restaurace s terasou a malovaným stropem od Emila Filly. „Jejím zánikem v 80. letech, byť byl podmíněn bohulibě – místo restaurace vznikla galerie –, byl porušen základní princip funkcionalismu, kdy forma domu vyjadřuje architektonicky jeho vnitřní funkci. Ale jakmile funkci změníte, stane se z něho cosi hybridního,“ vysvětluje Pavala.

Po rekonstrukci by Mánes měl být místem prezentace umění bez limitů – od výstav přes aukce až třeba po hudební produkce. „Vnějškově se dům de facto nezmění, změní se ale v detailu,“ dodává ještě Pavala.

Rozhovor s Martinem Pavalou (zdroj: ČT24)

Oprava podle odhadů přijde na 150 milionů korun. Projekční i průzkumové práce v hodnotě zhruba 5 milionů hradila NČVU z vlastních zdrojů, o financování samotné rekonstrukce, která by měla být dokončena do jara 2013, jedná prý se dvěma sponzory.