Peter Dvorský oslaví šedesátiny festivalem

Jaroměřice nad Rokytnou – Oslava kulatého životního jubilea Petra Dvorského je motem třináctého ročníku mezinárodního hudebního festivalu, který nese jeho jméno. Slovenskému tenoristovi budou blahopřát jeho kolegové při zahajovacím i závěrečném galakoncertu, hlavní hvězdou mezi gratulanty i účinkujícími letošního ročníku bude novozélandská sopranistka Kiri Te Kanawa, která v Česku vystoupí poprvé.

Hudební dárek při zahájení 6. srpna přiveze Dvorskému i ruská mezzosopranistka Jelena Obrazcovová. Chybět nebudou ani bratři známého pěvce, který v září oslaví šedesátiny – také tenoristé Jaroslav a Miroslav a barytonista Pavel. Program pokračuje v úterý 9. srpna koncertem duchovní hudby v chrámu sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou. V podání brněnské mezzosopranistky Jany Wallingerové zazní na koncertě Biblické písně A. Dvořáka, Ave Maria F. Schuberta nebo Bachovy árie.

Nádvoří dalešického pivovaru rozezní v pátek 12. srpna od 20 hodin živé rytmy osmičlenného slovenského orchestru Cigánski diabli. O den později čeká pro změnu jaroměřické publikum setkání symfonického orchestru s rockovým bandem nazvané Pink Floyd Night. Projekt dirigenta Miloše Machka a mužského vokálního kvarteta Q VOX přináší netradiční pohled na jednu z nejlepších skupin rockové historie.

Kiri Te Kanawa
Zdroj: ČT24/Oficiální stránky Kiri Te Kanawové

Zuzanu Lapčíkovou nabídne ve čtvrtek 18. srpna koncert na nádvoří zámku v Telči. Vystoupí se svou současnou sestavou nazvanou Zuzana Lapčíková Kvintet, který ve své tvorbě mísí poetiku moravské lidové hudby ze zvukem jazzové kapely.

Oslavy Dvorského jubilea vyvrcholí 20. srpna galavečerem, na němž vystoupí osobnosti česko-slovenské hudební scény v čele Karlem Gottem a Evou Urbanovou. S gratulací se připojí i Jaroslav Štolba se svým týmem z Flash Barrandov SFX, který připravil pro Petra Dvorského vlastní originální blahopřání s názvem Duhový duet v podobě slavnostního ohňostroje.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Třináctý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského se koná od 6. do 20. srpna v Jaroměřicích nad Rokytnou, Telči a Dalešicích.