Hudební webové vychytávky nastupují

Praha - Alternativní hudba s sebou nese alternativní přístup. Na internetu se objevuje stále více aplikací, které hudebníci používají k propagaci své práce. Webové „vychytávky“ začínají v poslední době používat i přední umělci, aby oživili svou fanouškovskou základnu. A to jak v zahraničí, tak v Česku. Cédéčko jako vlajková loď kapely je už minulostí. Stačí nahrát novou skladbu na web a čekat, až fanoušci sami přijdou. Stále více se také rozvíjí trend sdílení rozdělaných nahrávek. Fanoušci se tak mohou i aktivně podílet na vzniku nového umělcova alba.

„Například 50cent nedávno nahrál na web pouze svůj vlastní rap bez jakékoliv hudby. Vyzval tak fanoušky aby dotvořili zbytek. Za pár dní mu přišlo na 3000 nahrávek,“ upozornil Eric Wahlforss, spoluzakladatel serveru Soundcloud.

Nejkreativnější světově známou hvězdou ve sdílení své tvorby na webu je pravděpodobně islandská zpěvačka Björk. U svého singlu Crystalline například nabídla fanouškům hru na mobil, kde mohli sbírat malé krystalky a pomocí nich si vytvářet vlastní strukturu písně. Alexander Ljung, spoluzakladatel Soundcloud si myslí, že tím Björk vytvořila mezník pro nový způsob distribuování hudby.

Události, komentáře: Hudba na webu (zdroj: ČT24)

Webové sdílení se rozjíždí už i v Česku. Své poslední album takto prezentovali například kapela Čokovoko nebo skupina Dva. Hudební servery ulehčují práci i početnějším kapelám. Mohou totiž skládat, aniž by byly společně v jedné zkušebně. „Dá se to okamžitě připomínkovat, dají se tam přidat jednotlivé tagy. Mohu říct, tohle se mi líbí od vteřiny třeba 00:6 až do 00:10 a dál už ne. Když se připomínky sečtou, je jednodušší ve zkušebně začít pracovat,“ vysvětlil člen kapely Poetic Filharmony. 

Přesto že tedy hudební weby stále posilují, podle některých specialistů ještě bude dlouho trvat, než tradiční distribuce úplně zmizí. „Myslím si, že hudební aplikace spíš půjdou podobnou cestou jako hudební videa, která zažila boom před 20 lety. Je to jenom určitý bonus, dodatek, jak se ještě více přiblížit divákům. Nemusí to hned znamenat, že se přestanou vydávat alba,“ prohlásil Stephen Dewele (skupina 2many DJs).