Návrat draka Bruce Leeho

Hongkong – Za skoro čtvrt milionu dolarů bylo v Hongkongu vydraženo třináct věcí z pozůstalosti legendy bojového umění Bruce Leeho. Dosud největší aukce osobních předmětů hrdiny akčních filmů tak překonala všechna očekávání. Třináct dražených předmětů vyneslo celkem 220 tisíc dolarů (více než 3,72 milionu korun), přičemž nejvyšší částkou přispěl plášť lemovaný kožešinou vyrobený pro nedokončený film, u kterého dražitelé vyšroubovali cenu na 76 850 dolarů (1,3 milionu korun), napsala dnes agentura Reuters. Kožešinový plášť měl Lee na sobě při natáčení připravovaného filmu Hra smrti v roce 1973, krátce předtím, než zemřel na krvácení do mozku způsobené léky.

Rukou psaný třístránkový dopis z roku 1966, který napsal Bruce Lee svému příteli Kimurovi, instruktorovi kung-fu ze Seattlu, se vydražil za více než 51 tisíc dolarů (téměř 863 tisíc korun). Píše v něm o svých začátcích v Hollywoodu a také o tom, jak učil filmové hvězdy kung-fu. Nejvyšší odhady před dražbou uváděly 38 500 dolarů (více než 650 tisíc korun).

Bruce Lee dlouho byl pro Hongkong jedním z nejvýznamnějších vývozních artiklů a legendou se stal už za svého života. Nejprve působil jako instruktor bojových umění v USA, kde se mu podařilo proslavit do té doby téměř neznámé kung-fu. O natáčení jeho filmových bojových scén se traduje, že Bruce Lee byl tak rychlý, že jeho pohyby museli tvůrci zpětně zpomalovat.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Jeho legenda stále přitahuje mnohé sběratele. „Je to jedna z nejdůležitějších postav dějin bojového umění. Podařilo se mu vytvořit úplně nový filmový žánr. Opravdu si ho velmi vážíme, nejenom jako osoby, ale i jako umělce,“ říká o sanfranciském rodákovi dražitel Grag Manning.

Albert Wong, dražitel

„Snažil se být opravdu tím nejlepším, tím byl známý. Překonat nepřekonatelné. Neexistovaly u něj žádné limity. Což je cesta vhodná nejenom pro bojová umění, ale i pro život nebo třeba byznys.“

V Hollywoodu dostával Lee zpočátku pouze menší filmové role a premiéry svého nejslavnějšího filmu Návrat draka se již nedožil. Zemřel 20. července 1973 v pouhých 32 letech.